Slechts tiende van patiënten met glutenintolerantie heeft weet van ziekte

THINKSTOCK
Naar schatting 55.000 Belgen, ruim 1 op de 200, lijden aan coeliakie, of intolerantie voor gluten. Maar slechts een tiende van hen, 5.500 patiënten, weet het. Dat kaart de Vlaamse Coeliakievereniging vzw aan in een persbericht, naar aanleiding van de internationale week van coeliakie in de derde week van mei.

Het Riziv betaalt die patiënten elke maand 38 euro terug, maar uit een studie uit 2007 bleek al dat een glutenvrij dieet per maand 100 euro meer kost. De organisatie ijvert voor een verhoging van het maandelijks forfait tot minstens 50 euro.

Wie aan coeliakie lijdt, verdraagt geen gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut en dus in voedingsmiddelen zoals brood, koekjes, pasta, sauzen en snoepjes. "De dunne darm wordt beschadigd door contact met gluten, waardoor voedingsstoffen minder goed worden opgenomen en allerlei klachten ontstaan", klinkt het in het persbericht. De organisatie heeft het onder meer over aanhoudende diarree, braken, bloedarmoede, vermoeidheid, hoofdpijn, gewichtsverlies, onvruchtbaarheid en depressie. "De klachten zijn soms heel duidelijk, maar vaker algemeen en vaag."

Omdat de ziekte vaak pas in een laat stadium wordt gediagnosticeerd, ontstaat er fysieke schade. "Een correcte en tijdige diagnose, via een bloedonderzoek en, daarna, een biopsie van het slijmvlies van de dunnedarm, lost veel problemen op."

De enige behandeling momenteel is nog steeds een strikt glutenvrij dieet. Uit onderzoek uit 2007 is al gebleken dat zo'n dieet per maand 100 euro meer kost. "Vorige maand hadden we met onze Franstalige zustervereniging een onderhoud met het Riziv", zegt voorzitter Chantal Devue. "Het maandelijks forfait optrekken naar 100 euro zou ideaal zijn, maar wij beseffen natuurlijk ook dat de koek die de overheid verdeelt, beperkt is. In oktober zouden we hierop een antwoord krijgen."