Slechtgehumeurd? Misschien zitten je darmen er voor iets tussen

Getty Images
Loop je al de hele dag met een geïrriteerd gevoel rond? Blijkt dat niet de stress voor die nakende deadline of van die berg strijk, maar wel de overload aan chips en chocolade die je gisterenavond naar binnen schrok je zo slechtgezind maakt.

Er is een reden waarom je darmen het tweede brein genoemd worden. Ons enterische zenuwstelsel, een netwerk van miljoenen neuronen, verzendt en ontvangt immers signalen van ons brein naar onze buik en vica versa. Dus als je darmen niet tevreden zijn, zijn je hersenen dat ook niet en omgekeerd. Daarom krijg je als je nerveus bent bijvoorbeeld ook last van je darmen én loop je slechtgehumeurd rond als je een paar dagen te veel fastfood gegeten of te veel alcohol gedronken hebt.

Maar hoe werkt het dan precies? Een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Gastroenterology’ onderzocht het verband tussen je gemoedstoestand, depressie en darmgezondheid. Daarvoor bestudeerden de onderzoekers patiënten die leden aan het prikkelbaredarmsyndroom en depressie, om te kijken of probiotica en een verbeterde darmgezondheid hun symptomen van depressie kon verlichten. Wat bleek? De patiënten die probiotica namen hadden twee keer minder last van depressieve gevoelens tegenover de groep patiënten die een placebo innam.

Lees ookEen platte buik in acht stappen

‘Dat komt omdat meer dan negentig procent van serotonine, de ‘feel good’-neurotransmitter die niet alleen een invloed heeft op je gemoedstoestand, maar ook op je eetlust, slaap, geheugen en libido, gecreëerd wordt in je maag-darmkanaal’, vertelt voedingstherapeute Clarissa Lenherr. En hoe lager je serotonineniveau, hoe slechter je je voelt. Op lange termijn kan het zelfs depressie in de hand werken. Daarnaast kan het een invloed hebben op de kwaliteit van je slaap, wat uiteraard ook je gemoedstoestand beïnvloedt. Lief zijn voor je darmen is dus de boodschap!

Lees ook: 

Daarom zijn vezels zo belangrijk voor je (en zo krijg je er voldoende binnen) 

Sinaasappelhuid? Met deze tips maak je cellulite minder zichtbaar

Waarom muggen sommigen sneller bijten dan anderen
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • princen yvon

    Zeg maar dat het zeker zo is en dat het ook van je darmen naar je hersenen werkt en niet enkel van je hersenen naar je darmen. Slechtwerkende darmen kunnen stress veroorzaken en slechte prestaties genereren.

  • DIRK VAN DESSEL

    Daarom dat een flatus laten zo'n deugd doen...