Slecht nieuws: je kater duurt langer dan je denkt

Gisteren ook een stevig stapje in de wereld gezet? Dan bestaat de kans dat je vandaag te maken krijgt met een kater. Misschien denk je ondertussen al door het ergste heen bent? Helaas blijkt er binnen in je lijf nog heel wat aan de gang te zijn. 
Unsplash

Uit een onderzoeksproject van experts aan de universiteit van Bath blijkt dat een verminderde hersenactiviteit zelfs nog optreden kan wanneer de alcohol in je systeem is gemetaboliseerd.

Tegen de tijd dat de alcohol van de voorbije nacht je lichaam heeft verlaten (ter info: alcohol metaboliseert aan een snelheid van ongeveer 1 drankje per uur), heb je meestal het gevoel dat je door het ergste heen bent. Je denkt waarschijnlijk dat je ook probleemloos opnieuw met de auto kunt rijden. En hoewel dat in principe misschien wel zo is -je blaast waarschijnlijk niet meer positief bij een alcoholtest- denk je best twee keer na voor je achter het stuur stapt. Nieuw onderzoek suggereert immers dat het uitvoeren van dagelijkse activiteiten (zoals met de wagen rijden en concentratie op het werk) nog steeds belemmerd wordt door je alcoholgebruik van de voorbije avond. En dat zelfs nadat het alcoholgehalte in je bloed weer normaal is.

De hoofdauteur van deze analyse, Craig Gunn, legde uit hoe de onderzoekers 19 bestaande onderzoeken beoordeelden om deze informatie te concluderen. ‘We ontdekten dat een kater de psychomotorische snelheid, het korte- en langetermijngeheugen en onze aandachtspanne beïnvloedt”, aldus Gunn. “Dat vertaalt zich in een slechtere concentratie en focus, een minder goeie focus en een langere reactietijd in de dag na een avond waarop je teveel gedronken hebt.”

Gunn wijst er wel op dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar het ontstaan en de gevolgen van een kater om staalharde conclusies te kunnen trekken. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Randy Paret

  Graag ook autorijden verbieden bij ziekte, vermoeidheid of emotionele pijn

 • Peter Buyck

  Oorzaak van een kater? Te veel alcohol en uitdroging. Preventie? Wees matig met alcohol.

 • Dick De Zeure

  Een gouden raad om een kater te vermijden, na elk glas alcohol een groot gas water drinken en voor het slapen gaan nog eens 2 grote glazen water drinken.

 • Mark Deckers

  @erik vanhove: dus in reactie op een artikel waarin de slechte gevolgen van alcohol worden opgesomd, meer in het bijzonder problemen om zich te concentreren, logisch na te denken en iets te onthouden, schrijf jij dat mensen beter cannabis zouden gebruiken. Een product waarvan de gevolgen o.a. zijn: moeilijk om zich te concentreren, logisch na te denken en iets te onthouden. Proficiat, een prachtige analyse !

 • Robert DE REU

  Wat een zever weer, het enige dat met zekerheid vaststaat dat als je s morgens naar je werk moet en de avond ervoor goed bent ingevlogen je mogelijk nog positief blaast.