Ga naar de mobiele website
^ Top

Slecht geslapen? Kruip eens met je huisdier in bed

thinkstock
Lag jij deze nacht ook zo te woelen en te keren? Dan is het misschien een idee om vanavond samen met je favoriete viervoeter onder de lakens te kruipen. Mensen die bij hun huisdier slapen, slapen namelijk beter volgens een recente studie.

Amper een jaar geleden werd bij hoog en bij laag beweerd dat het not done is om met je huisdier in bed te slapen. Dat zou te maken hebben met demodex, een soort mijten die leven rond de ogen van je dier en overdraagbaar zijn. Het resultaat zijn jeukende en gezwollen ogen.

Betere nachtrust
Volgens een nieuw onderzoek van de Mayo Clinic in Arizona loopt het echter zo'n vaart niet, en is met je huisdier in bed slapen zelfs goed voor je nachtrust. "Veel baasjes moeten hun huisdier overdag missen," legt slaapexpert en auteur van het onderzoek Lois Krahn uit. "Het is dan ook logisch dat ze de tijd met hun huisdier willen verlengen als ze thuis zijn. Een makkelijke manier om dat te doen, is door je hond of kat in de slaapkamer toe te laten."

Dat zou bovendien leiden tot een betere nachtrust. Tot die conclusie kwamen de wetenschappers nadat ze het slaapgedrag van veertig volwassenen en enkele honden analyseerden. Uit die resultaten bleek namelijk dat zowel mens als dier beter sliepen, ongeacht het ras van de hond. Dat zou komen omdat de aanwezigheid van je huisdier een soort van veiligheid creëert. "De relatie tussen mensen en hun huisdieren is de laatste jaren veel veranderd," leggen de onderzoekers uit. "We laten onze huisdieren steeds vaker in de kamer slapen, en nu weten we dat dat geen negatieve invloed heeft op je nachtrust." Integendeel dus.

Ontspannend
"Een spinnende kat of goed getrainde hond aan je voeteneinde kan een erg ontspannend effect hebben en bijdragen tot een betere nachtrust," aldus Krahn na een eerder gelijkaardig experiment in 2014. En dat werd met deze opvolgstudie opnieuw bewezen. De deelnemers die met hun hond in de kamer sliepen, hadden een gemiddelde slaapefficiëntie van maar liefst 83 procent, wat boven het aangeraden 'quotum' van 80 procent ligt.

Wel waarschuwt Krahn om je hond aan het voeteneinde of net naast het bed te laten slapen in plaats van naast je. De beestjes kunnen 's nachts namelijk nogal heftig bewegen, waardoor je eigen nachtrust verstoord wordt. Ook mensen die meerdere huisdieren hebben, denken beter twee keer na voor ze de deur van de slaapkamer open zetten. Hoe meer huisdieren, hoe meer kans dat je nachtrust verstoord wordt, bijvoorbeeld door een snurkende hond of spelende katten. Krahn raadt dan ook vooral aan om te kijken of samen slapen binnen jouw levensstijl past of niet. "Iedereen kent zijn of haar eigen huisdier immers het beste."
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marina Joosens

  Ja ons poes slaapt ook altijd bij ons. Maar ze ligt zo dicht tegen mij aan en wat vooral vervelend is dat ze constant ligt te dabben met haar poten. Je word er gek van

 • kelly schelck

  Als de kat bij ons ligt dan moet ik zeker niet veel slapen, ze vindt het plezant om je snachts helemaal af te lekken en tegen je aan te duwen en te spinnen in je oor en helemaal op je hoofd te komen liggen. Ik slaap liever alleen met mijn ventje zonder de kat die me wakker houdt

 • Zafer Ozturk

  Dan moet ik een grotere mat kopen anders is de huidige mat iets te klein voor mijn vrouw.

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Mijn hondje slaapt altijd op bed bij mij en soms is hij al in de living als ik wakker word misschien dat ik lig te woelen en hij het beu is maar ik voel me goed en niet alleen

 • Sonia Haelterman

  volkomen gelijk!!!

Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug