Slecht geslapen? Kruip eens met je huisdier in bed

thinkstock
Lag jij deze nacht ook zo te woelen en te keren? Dan is het misschien een idee om vanavond samen met je favoriete viervoeter onder de lakens te kruipen. Mensen die bij hun huisdier slapen, slapen namelijk beter volgens een recente studie.

Amper een jaar geleden werd bij hoog en bij laag beweerd dat het not done is om met je huisdier in bed te slapen. Dat zou te maken hebben met demodex, een soort mijten die leven rond de ogen van je dier en overdraagbaar zijn. Het resultaat zijn jeukende en gezwollen ogen.

Betere nachtrust
Volgens een nieuw onderzoek van de Mayo Clinic in Arizona loopt het echter zo'n vaart niet, en is met je huisdier in bed slapen zelfs goed voor je nachtrust. "Veel baasjes moeten hun huisdier overdag missen," legt slaapexpert en auteur van het onderzoek Lois Krahn uit. "Het is dan ook logisch dat ze de tijd met hun huisdier willen verlengen als ze thuis zijn. Een makkelijke manier om dat te doen, is door je hond of kat in de slaapkamer toe te laten."

Dat zou bovendien leiden tot een betere nachtrust. Tot die conclusie kwamen de wetenschappers nadat ze het slaapgedrag van veertig volwassenen en enkele honden analyseerden. Uit die resultaten bleek namelijk dat zowel mens als dier beter sliepen, ongeacht het ras van de hond. Dat zou komen omdat de aanwezigheid van je huisdier een soort van veiligheid creëert. "De relatie tussen mensen en hun huisdieren is de laatste jaren veel veranderd," leggen de onderzoekers uit. "We laten onze huisdieren steeds vaker in de kamer slapen, en nu weten we dat dat geen negatieve invloed heeft op je nachtrust." Integendeel dus.

Ontspannend
"Een spinnende kat of goed getrainde hond aan je voeteneinde kan een erg ontspannend effect hebben en bijdragen tot een betere nachtrust," aldus Krahn na een eerder gelijkaardig experiment in 2014. En dat werd met deze opvolgstudie opnieuw bewezen. De deelnemers die met hun hond in de kamer sliepen, hadden een gemiddelde slaapefficiëntie van maar liefst 83 procent, wat boven het aangeraden 'quotum' van 80 procent ligt.

Wel waarschuwt Krahn om je hond aan het voeteneinde of net naast het bed te laten slapen in plaats van naast je. De beestjes kunnen 's nachts namelijk nogal heftig bewegen, waardoor je eigen nachtrust verstoord wordt. Ook mensen die meerdere huisdieren hebben, denken beter twee keer na voor ze de deur van de slaapkamer open zetten. Hoe meer huisdieren, hoe meer kans dat je nachtrust verstoord wordt, bijvoorbeeld door een snurkende hond of spelende katten. Krahn raadt dan ook vooral aan om te kijken of samen slapen binnen jouw levensstijl past of niet. "Iedereen kent zijn of haar eigen huisdier immers het beste."
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • MYRTHE PASS

  Pas op middelbare leeftijd heb ik besloten om telkens mijn oudste kat bij mij in bed te laten slapen. Ik vernam het van katteneigenaars die dit deden en vond dat het voor mij als sterke kattenliefhebster tijd werd om ook een kat mee naar bed te nemen. Ik heb hier heel mooie ervaringen mee. Een spinnende, warme kat geeft mij rust. Mijn lieve kater is onlangs overleden en ik voel het aan als een gemis.

 • Annelies Vandenbroeck

  Ik kan niet slapen zonder mijn katten. De woef slaapt beneden in zijn mega grote mand. Hond en kat nietwaar...

 • LDB

  Al eens ooit een hond wakker gemaakt tijdens zijn " droomsessie " ? Ik wel , resultaat, 4 gaten,.... en dan pas werd hij wakker en besefte wat hij gedaan had . Hij likte me vervolgens af van kop tot teen, doch de 4 gaten bleven er wel .. Was Duitse herder => grote gaten

 • Marina Joosens

  Ja ons poes slaapt ook altijd bij ons. Maar ze ligt zo dicht tegen mij aan en wat vooral vervelend is dat ze constant ligt te dabben met haar poten. Je word er gek van

 • kelly schelck

  Als de kat bij ons ligt dan moet ik zeker niet veel slapen, ze vindt het plezant om je snachts helemaal af te lekken en tegen je aan te duwen en te spinnen in je oor en helemaal op je hoofd te komen liggen. Ik slaap liever alleen met mijn ventje zonder de kat die me wakker houdt