Slecht geslapen? Kans is groot dat je vandaag zoveel calorieën meer eet

Getty Images
Dat een slaaptekort allesbehalve gezond is, weet je vast al wel. Na een kort nachtje kan jij je minder goed concentreren, loop je rond met een humeur als een donderwolk én ook je eetlust ondervindt gevolgen. Onderzoekers kleven er zelfs een exact getal op, in de vorm van het aantal extra calorieën dat je binnenspeelt  als je té lang schaapjes ligt te tellen.

Uit een nieuwe overzichtsstudie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift European Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat je maar liefst 385 calorieën meer eet de dag nadat je te weinig geslapen hebt. De deelnemers volgden hun normale eetpatroon niet meer en aten beduidend meer vette voeding en minder eiwitten als ze te weinig geslapen hadden. De onderzoekers vonden ook dat de deelnemers niet meer gingen sporten om die extra calorieën te verbranden. Dat leidt uiteindelijk tot gewichtstoename, want wie elke dag minder dan 7 à 9 uur per nacht slaapt, en 385 calorieën per dag meer eet, komt uiteindelijk na 9 dagen een halve kilo aan. En dat niet alleen, je loopt ook een hoger risico om allerlei ziektes zoals type 2 diabetes, hypertensie en hartfalen te ontwikkelen.

Maar waarom maakt te weinig slaap je zo hongerig? Volgens onderzoekers knoeit een slaaptekort met je hormonen, en in het bijzonder met leptine en ghreline, die verantwoordelijk zijn voor je eetlust. De studie toont ook aan dat je door een slechte nachtrust sneller naar voeding grijpt als beloning. Met andere woorden, je guilty pleasures zoals die overheerlijke pizza, dat pakje friet van de frituur met mayonaise of reep chocolade zien er plots veel aantrekkelijker uit dan wanneer je wel uitgerust bent.

Heb je dus moeite om af te vallen? Probeer dan zeker om 7 tot 9 uur per nacht te slapen. Als dat niet lukt (omdat … tja, het leven), weet dan dat je de volgende dag waarschijnlijk verleid zal worden om meer en slechter te eten dan normaal, en probeer om die drang te bestrijden. Je gezondheid én je taille zullen je dankbaar zijn.

Bron: goedgevoel.be

Lees ook: 

“Vergeet 8 uur slaap per nacht”: bekende slaapcoach helpt je aan een betere nachtrust

Slaapproblemen? Dit trucje van militairen maakt daar een einde aan

Geen mythe: we worden echt mooier door goed te slapen
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Annelies Vandenbroeck

    Hoe slechter ik slaap, hoe minder ik eet. K zal een uitzondering zijn zekers.

  • Alasan San

    7 tot 9 uur? 3 x een uur en half ja, en de dag erna nog slechter. Ik heb vannacht een boek van 600 pagina's gelezen.