Slecht geslapen? Het is de schuld van uw kantoor

Een kantoor zonder raam kan uw nachtrust grondig verstoren.
THINKSTOCK Een kantoor zonder raam kan uw nachtrust grondig verstoren.
Heeft u moeite om 's nachts de slaap te vatten? Mogelijk is de oorzaak te vinden in uw werkomgeving. Onderzoek heeft aangetoond dat kantoren zonder ramen de lichaamsklok verstoren, wat kan leiden tot een verstoorde nachtrust. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Journal of Clinical Sleep Medicine. Wetenschappers van de universiteiten van Illinois, Chicago en Taiwan registreerden het slaapgedrag van 49 bedienden, waarvan ruim de helft de dag doorbracht in een kantoor met weinig of geen vensters. Elk van hen werd gepolst naar slaappatronen, fysieke activiteit en levensstijl. Sommige vrijwilligers droegen de klok rond een high-tech horloge dat hun blootstelling aan daglicht, de mate van fysieke activiteit en hun slaap mat.

De onderzoekers stelden vast dat werknemers die dagelijks moesten zwoegen in een donker kantoor een slechtere levenskwaliteit en meer verstoorde slaappatronen hadden dan zij die wel waren blootgesteld aan daglicht. Die laatste groep sliep gemiddeld 46 minuten per nacht meer, had een betere slaapkwaliteit en meldde minder nachtelijke storingen. Daarnaast waren deze proefpersonen meer gemotiveerd om te sporten.

Medische problemen
De werkomgeving kan dus cruciaal zijn voor de lichaamsklok, besluiten de onderzoekers. Beter ontworpen kantoren kunnen de fysieke en mentale gezondheid van werknemers grondig verbeteren. "Het ontwerp van kantoorgebouwen zou meer gebaseerd moeten zijn op voldoende blootstelling aan daglicht", zegt dr. Ivy Cheung van het Neurologiedepartement van de Northwestern University in Chicago. "Dat komt de gezondheid en het welzijn van de werknemers ten goede."

Volgens het Slaapcentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft 10 procent van de mensen continu last van slapeloosheid. In België gaat het naar schatting om 1 miljoen mensen. De gevolgen van al die slapeloze nachten kunnen veel verder gaan dan een slecht humeur en een gebrek aan concentratie. Een slechte nachtrust verhoogt het risico op ernstige medische problemen als obesitas, hartziekte en diabetes.

Kunstlicht
Het is geweten dat voldoende blootstelling aan natuurlijk daglicht cruciaal is voor het biologische ritme, dat onze slaap- en waakpatronen regelt. Een zonnige dag staat gelijk aan 10.000 lux of meer. De meeste kantoren laten maar 300 tot 500 lux binnen.

Volgens onafhankelijk slaapexpert Neil Stanley kan kunstmatige belichting het gebrek aan zonlicht niet compenseren. "Het probleem is dat kunstlicht niet bestaat uit 'blauw' licht. Dat is de golflengte van het licht dat de zon produceert en dat de lichaamsklok controleert."