Slaap zelf op een koelmat voor huisdieren & andere onverwachte hittetips van de redactie

Getty Images/Image Source
Donderdag wordt het mogelijk de warmste dag ooit in ons land, zegt weerman Frank Deboosere. En ook de rest van de week krijgen we te maken met broeierig warme temperaturen. We maakten eerder al een survivalgids voor de warmte, maar delen nu nog enkele extra persoonlijke tips van de redactie. 

1. Zet een flesje bevroren water voor je ventilator. Zo blaast die koude lucht en niet warme naar je toe. Let wel dat je iets onder het flesje legt, zodat je vloer/nachtkastje niet geruïneerd raakt. Volgens sommigen op de redactie helpt het ook om een vochtige handdoek over de ventilator te leggen. Al moet je die wel relatief vaak opnieuw onder de koude kraan houden.

2. Tijgerbalsem ontspant spieren en gewrichten maar hij koelt ze ook af. De doordringende geur moet je er helaas bijnemen. 

3. Niet enkel mensen puffen in de hitte, ook onze huisdieren zien af door de warmte. Online worden als oplossing daarom koelmatten verkocht die gevuld zijn met een zelf-koelende gel die wordt geactiveerd als het dier op de mat gaat liggen. In de praktijk vinden de meeste dieren er echter niets aan of ze krabben de mat open met alle gevolgen van dien. Veel beter is dan ook om zelf op zo’n mat te gaan liggen. Ideaal voor in de zetel of bed en ze kosten trouwens bijna niets. 

4. Wikkel koelelementen of gelpacks voor pijnlijke gewrichten in een handdoek en neem ze mee in bed om je te verkoelen waar nodig.

5. Geen koelelementen in huis om mee te gaan slapen? Vul dan een oude sok met rijstkorrels, doe er een elastiek rond en stop hem een paar uur in de vriezer. Ideaal om in je nek te leggen, wat dan weer de rest van je lichaam afkoelt. 

6. Erg romantisch is het niet, maar mocht je een extra vrije kamer hebben, slaap je beter niet samen in een bed dezer dagen. Op die manier produceer je namelijk meer warmte en zweet je ook meer. 

7. Hou lege parfumflesjes bij, vul die met water en zet ze overdag in de koelkast. Zo kun je jezelf makkelijk verfrissen ‘s nachts. 

8. Heel wat mensen op de redactie stoppen ook hun lakens even in de koelkast voor het slapengaan. Uiteraard wel in een plastic zak. Al is dat verkoelende effect helaas maar van korte duur. 

9. Het klinkt aanlokkelijk om naakt te slapen bij deze temperaturen, maar dat doe je beter niet. Als je niets aanhebt, blijft het klammige nachtzweet op je lichaam plakken waardoor je het koud krijgt ‘s nachts. Om het warm te krijgen zul je veel meer bewegen in je slaap met een extra verstoorde nachtrust tot gevolg. Let er wel op dat je katoenen kleren aantrekt, omdat die vocht en lucht doorlaten. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Barbara Bontje

  Bij mij is de badkamer het koelste plaatsje in huis, jammer dat de hond denkt dat ze in bad moet elke keer als ik haar op de koude tegels wil laten liggen.

 • GERT DE KOSTER

  Een natte handdoek over een ventilator die werkt op elektriciteit? Kortsluiting, brand, elektrocutie? Doe dat maar even niet.

 • Ronny Van Wijngaerden

  zet je bed in de kelder, hier is dat ongeveer 16°.

 • Stefanie van Dijk

  Ik heb vanmorgen voor mijn 2 katten een natte handdoek op de tegelvloer gelegd maar kreeg enkel blikken van: wat moeten we daar nu weer mee?