Sigaret kalmerend? Tot 70% meer kans op depressie

Thinkstock
Hoe vaak steken rokers een sigaret op om 'hun zenuwen te kalmeren'? Roken blijkt echter allerminst een rustgevend effect te hebben: wetenschappers ontdekten dat de kans op angstaanvallen en depressies tot 70% stijgt. Maar er is ook goed nieuws: stoppen met roken heeft hetzelfde effect als antidepressiva nemen.

Wetenschappers aan de University College London ondervroegen niet minder dan 6.500 mensen ouder dan 40 over hun rookgedrag. Ze verdeelden ze in drie groepen: rokers, niet-rokers en ex-rokers. Deze laatste groep was al minstens een jaar gestopt met roken. Allemaal kregen ze vragen over hun angst- en stresslevels.

Veel rokers rapporteerden dat ze vaak naar een sigaret grepen wanneer ze zich gestresst of angstig voelden. Het positieve effect daarvan is echter zeer tijdelijk. "De rust die je krijgt na het opsteken van een sigaret wordt algauw weer vervangen door ontweningsverschijnselen en verlangen naar de volgende. Op lange termijn stijgt de kans op depressies tot 70%, omdat de onderliggende oorzaak van de stress niet aangepakt wordt", klinkt het bij de onderzoekers.

Gelukkig is er ook goed nieuws: de grotere kans op depressies verdwijnt ook weer als je stopt met roken. Meer nog, voor rokers is stoppen met de verslavende gewoonte even effectief als antidepressiva nemen. "De ex-rokers, die al een jaar gestopt waren, hadden niet meer stress of angstgevoelens dan niet-rokers. De mentale schade van het roken kan dus ongedaan gemaakt worden door te stoppen."

Thinkstock