Seks tegen de examenstress: doén!

Een selectie van de foto's die verschenen op de Snapchataccount 'Gentstudent'. Tussen de toilethumor ook veel seksueel getinte posts.
rv Een selectie van de foto's die verschenen op de Snapchataccount 'Gentstudent'. Tussen de toilethumor ook veel seksueel getinte posts.
Seksueel getinte foto's op Snapchat, een online popupstore met seksspeeltjes voor blokkende studenten, ... Neemt met de stijgende examenkoorts ook het libido van de studerende jongeren toe? "Seks is een effectieve manier om stress te reguleren", zegt seksuologe Rika Ponnet. "Het geeft je even een ontspannen gevoel tijdens een periode van excessieve druk. Net als sporten en alcohol."

Dat studenten hun studeerpauzes op de meest diverse manieren invullen, bleek in april op Snapchataccount 'Gentstudent'. Tussen de grappige kattenfilmpjes en toilethumor doken tientallen foto's op van blote borsten en billen en zelfs dildo's. "Even tijd voor een pauze", luidde het dan.

Worden studenten in de aanloop naar de examens losbandiger? "We ondervinden dat de goesting van de student tijdens de blokperiode
stijgt", zeggen twee studenten Handelswetenschappen aan de UGent, die recent een online popup-seksshop voor blokkende studenten startten.

Zelfde effect als morfine

Wetenschappelijk onderzoek naar het fenomeen ontbreekt, maar onlogisch is het volgens seksuologe Rika Ponnet niet. "Seks kan gebruikt worden als een manier om stress te reguleren. Ook binnen relaties zie je dat veel mensen op deze manier ontspanning zoeken. Zowel bij het masturberen als bij het vrijen komen endorfines vrij die op natuurlijke wijze hetzelfde effect hebben als morfine. Je wordt er slaperig van en kan de dingen even loslaten. Een welkome afwisseling nadat je een teveel aan spanning hebt opgebouwd, iets wat typisch is aan blokken en examens."

Het is volgens Ponnet dus niet zo dat het libido van de studenten stijgt, het gaat eerder om een uiting van de zware druk en grote stress waaronder ze in deze periode staan. Hetzelfde ontladende effect kunnen sporten en alcohol hebben. "Ook sport is een vorm van inspanning die leidt tot ontspanning, net als seks", zegt Ponnet. "Drank is om evidente redenen het slechtste middel in dit verhaal, omdat het andere neveneffecten heeft die niet gewenst zijn als men aan het studeren is."

'Bij het vrijen komen endorfines vrij die hetzelfde effect hebben als morfine. Je wordt er slaperig van en kan de dingen even loslaten'

Seksuologe Rika Ponnet

Gezond en normaal

De blote borsten op Snapchat ziet de seksuologe niet meteen als problematisch. "Het is misschien wat wansmakelijk, en als je dit als weldenkende volwassene bekijkt, is het er soms misschien wel wat over", zegt ze. "Maar dit zijn excessen die in de lijn liggen van het excessieve dat de studenten in zo'n periode moeten presteren. Het is een manier om eens uit te breken, om eens gek te doen, een gevolg van het vele concentreren en het gevoel in een keurslijf te zitten. Hoe meer ze onder druk staan, hoe extremer de dingen die ze opzoeken om zich te ontladen."

De studenten met de vinger wijzen, is niet nodig, meent ze. "Iedereen die ooit gestudeerd heeft, weet wel hoe opgesloten je je kan voelen, hoe je die stress ervaart. Vroeger werd er ook gezopen, en mensen zullen ook wel met elkaar de koffer ingedoken zijn. Maar vroeger leidde dat geen eigen leven via kanalen waar iedereen toegang toe had."

Ponnet vergelijkt het met mensen die na een zware dag op het werk een glaasje drinken. "Dat werkt bevredigend en effectief. Op zich is dat oké maar als je altijd op die manier met stress omgaat, kan dat problemen veroorzaken. Als je alcohol nodig hebt om te ontspannen, ga je niet meer drinken om te genieten maar omdat je niet meer zonder kan. Hetzelfde kan gebeuren als je seks aanwendt om te ontspannen. Het gaat dan niet meer over genieten of verbinding zoeken met je partner, wat tot verslaving kan leiden. Maar zo ver moeten we het in dit geval niet zoeken: het is heel gezond en heel normaal dat studenten in deze periode wat afleiding zoeken."

'Iedereen die ooit gestudeerd heeft, weet wel hoe opgesloten je je kan voelen. Vroeger leidde dat ook tot excessen, maar toen waren er niet zulke kanalen waar iedereen toegang toe had'

Seksuologe Rika Ponnet