Ga naar de mobiele website
^ Top

Salmonella zou wel eens voor doorbraak kunnen zorgen in kankeronderzoek

rv
Zuid-Koreaanse wetenschappers hebben een genetisch aangepaste vorm van salmonella ontwikkeld die kankercellen aanvalt. Niet alleen doodt de bacterie tumoren en laat ze gezonde cellen met rust, ze geeft het immuunsysteem van ons lichaam ook een boost om tegen de slechte cellen te strijden.

Dat besluit een nieuw onderzoek, geleid door Jin Hai Zheng van de Chonnamuniversiteit. Het werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine en gisteren toegelicht op de jaarlijkse meeting van de American Association for the Advancement of Science in Boston.

Voedselvergiftiging
De salmonellabacterie, die vooral bekend is omdat ze voedselvergiftiging veroorzaakt, heeft dus ook goede eigenschappen. Eerste tests op muizen zijn alvast veelbelovend: de gemodificeerde bacteriën reduceerden effectief de omvang van aanwezige darmtumoren. Ze 'markeerden' ook de kwaadaardige cellen, zodat het eigen immuunsysteem ze ook als slecht zag en ging aanvallen.

Niet toxisch
"De aangepaste bacteriën hadden een positief effect bij de muizen en er was geen enkele aanwijzing van toxische bijwerkingen", aldus dokter Zheng.

Jin Hai Zheng.
LinkedIn Jin Hai Zheng.

Zijn ontdekking wordt toegejuicht door collega's. "Het was al langer bekend dat bepaalde soorten bacteriën kunnen groeien in tumoren", aldus professor Kevin Harrington, die zich specialiseert in biologische kankertherapieën aan het Instituut voor Kankeronderzoek in Londen. "Maar eerdere pogingen om bacteriën te gebruiken tegen kanker hadden beperkt succes. Dokter Zheng heeft een interessante nieuwe aanpak ontwikkeld. Zeker omdat die ook het eigen immuunsysteem inschakelt."

Meer over3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Remi Verbeke

    Al tientallen jaren komen er geregeld berichten dat er een doorbraak is in de strijd tegen kanker.......en terwijl sterven meer en meer mensen aan deze onderhouden "volksziekte" terwijl er al 100 jaar diverse natuurlijke producten zijn die deze "volksziekte" een halt kunnen toeroepen...maar de bussiness in kanker is zo sterk.....

  • jan van calenberg

    Als iedereen zijn / haar verstand ten goede zou gebruiken zou de mensheid al veel verder staan. Nu staan we op de rand van de afgrond.

  • Geert Heylen

    Goed nieuws dat er toch nog slimme mensen op deze aardkloot rondlopen.

Meld een bug