Rode wijn is écht het beste medicijn

photo_news
Reden om te toosten: drank is het beste medicijn. Dat zegt niet één of andere brouwer of wijnboer met een neus voor zaken, maar een nuchtere Britse wetenschapsjournalist. Tony Edwards werkte zich door liefst 500.000 papers over alcohol en destilleerde daar een boek uit, 'The Good News About Booze'. Vooral rode wijn blijkt een wonderdrank, maar ook witte wijn, bier en sterkedrank zijn efficiënte geneesmiddelen. "Artsen die aan geen enkele patiënt drank voorschrijven, moeten worden aangeklaagd voor medische nalatigheid", luidt het stellig. Vóór u een heel vat laat aanrukken: ook Edwards benadrukt dat té veel alcohol nefast is.

De universiteit van Harvard volgde ruim 12 jaar lang 12.000 mannen met een hoge bloeddruk. Conclusie van de studie? Hoe meer de mannen dronken, hoe kleiner de kans op een hartaanval. Al te vaak last van een snotneus? Witte wijn is uw redding, want die drank blijkt het risico met 88 procent terug te dringen. Rode wijn is een ietsje minder krachtig wapen tegen verkoudheden, maar doet de kans toch ook met 60 procent afnemen.

Beter seksleven
Een flinke teug achter de toog smeert niet enkel de keel, maar ook de gewrichten. Dat bewezen twee afzonderlijke Scandinavische studies in 2009 na onderzoek bij 3.000 vrouwen. Niet-drinkers lopen 40 procent meer risico om artritis te ontwikkelen, terwijl de stevigste drinkers 45 procent mínder risico op de aandoening lopen. Drank zorgt ook voor genot in de slaapkamer, in elk geval bij de vrouwen. Italiaanse wetenschappers ontdekten in 2009 dat dames die geregeld een paar glazen wijn drinken betere seks hebben dan niet-drinkers.

Diabetes
Canadese vorsers die de resultaten van 1.500 studies bundelden, ontdekten dat wie al eens een glaasje lust, 13 procent minder kans heeft op diabetes. Osteoporose bij oudere mannen en vrouwen kan bestreden worden door regelmatig alcohol achterover te gieten. Dat stelden vorsers van Oregan State University in 2012 vast en werd sindsdien door diverse analyses bevestigd.

Kanker
Zelfs het risico op diverse vormen van kanker neemt af bij wijndrinkers. Zo lopen vrouwen die elke dag een beetje alcohol nuttigen liefst 42 procent minder kans om borstkanker te krijgen, terwijl er bij degenen die slechts af en toe een glas drinken geen effect merkbaar was. Ook mannen hebben baat bij het rode wondermiddel: een Amerikaanse studie zegt dat het risico op prostaatkanker halveert bij vier glazen per week. Verder beschermt rode wijn ook tegen maag- en darmkanker.

"Te veel is ook ongezond"
Twee glazen alcohol per dag: dat is het wetenschappelijke advies in ons land, weet Theo Niewold, professor Voeding en Gezondheid aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. "Er is onderzoek dat stelt dat het gezonder is 1 à 2 glazen per dag te drinken dan helemaal niets. Maar evengoed weet elke wetenschapper dat 'te veel' ook ongezond is.

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE