Recordhoeveelheid taxussnoeisel ingezameld

Bart Van Hulle, Minister Jo Vandeurzen, Luc Caals and Kurt Defrancq met de cheque.
BELGA Bart Van Hulle, Minister Jo Vandeurzen, Luc Caals and Kurt Defrancq met de cheque.
Deze zomer heeft 'Vergroot de Hoop' de recordhoeveelheid van 7.400 kubieke meter taxussnoeisel ingezameld. Dat is 1.000 m³ meer dan vorig jaar, wat toen al een record was. Met het ingezamelde snoeisel kunnen 7.400 chemotherapieën geproduceerd worden. Dat heeft Bart Van Hulle, oprichter en organisator van de kankerbestrijdingscampagne, in een persbericht bekendgemaakt.

In taxus zit baccatine, de grondstof voor de aanmaak van chemo. Naast de recordophaling van taxus legt 'Vergroot de Hoop' ook nog een bedrag van 370.000 euro op tafel. Dat komt overeen met 50 euro per m³ snoeisel.

De campagne 'Vergroot de Hoop' is dit jaar aan zijn achtste editie toe. De organisatie werd in 2006 opgericht door de Maldegemse boomkweker Bart Van Hulle. Hij mag zich inmmiddels al verheugen op de medewerking van 300 Vlaamse gemeenten en van de 19 intercommunales die op het grondgebied van die gemeenten actief zijn en daar hun containerparken ter beschikking stelden.

Bovendien hebben ook 10 bekende Vlamingen de rol van "Taxus-Ambassadeur" opgenomen. Het zijn: Greet Rouffaer, Sven De Ridder, Ivo Mechels, Sergio, Lynn Wesenbeek, Kurt Defrancq, Sam Gooris, Marijn Devalck, Luc Caals en Pol Goossen.

Daarnaast is er het geld. Dat geld wordt verdeeld over de gemeenten en de intercommunales naargelang van hun aandeel in de actie. De gemeenten en intercommunales beslissen ook vrij over de bestemming van het geld. Voorwaarde is wel dat het ten goede komt van een organisatie of instelling die zich rechtstreeks met de bestrijding van kanker bezighoudt.