Exclusief voor abonnees

Radicaal ketodieet van Sergio Herman: niemand houdt het vol en soms verlies je spieren in plaats van vet

Sergio Herman
Steven Richardson Sergio Herman
Ook Sergio Herman zweert nu bij een keto-dieet. “Eieren, spek, mayonaise, kaas, vette vis. Mag allemaal, want vet eten mag. Koolhydraten niet. En ook alcohol en suikers niet”. Specialisten huiveren als ze de chef-kok horen getuigen over de zes kilo die hij al kwijt is. Dat wekt navolging, weten ze, maar het radicale dieet is niet zonder risico’s.

Wie vond dit uit?

Koolhydraten schrappen wordt al honderden jaren gezien als een efficiënte manier om af te vallen. Amerikaanse artsen, die eigenlijk een behandeling zochten voor epilepsie, kwamen rond 1920 tot de vaststelling dat het lichaam overgaat op vetverbranding als mensen heel weinig koolhydraten eten en veel vet. Dé doorbraak van het koolhydraatarme dieet kwam in de jaren ‘70 met het Atkinsdieet. «Minder brood en pasta eten kon geen kwaad. Maar dat geeft niet altijd tot de gewenste resultaten. En vervallen mensen in extremen, zoals het ketogeen dieet waarbij koolhydraten totaal worden geweerd», zegt Michaël Sels, diensthoofd dieetafdeling van het UZA.

Wat houdt het in?

De Belg eet gemiddeld 300 gram koolhydraten per dag, zoals granen, rijst, brood, pasta, maar ook bonen en linzen of producten met suiker. Net als het Atkinsdieet start het ketogeen dieet meestal met maximum 20 gram koolhydraten per dag. Na twee weken mag je bij Atkins geleidelijk de koolhydraatinname weer opdrijven tot 100 gram per dag, zodat je ook weer eens een glas wijn of bier mag drinken. Het ketogeen dieet sluit koolhydraten categoriek en blijvend uit. Je mag wel veel vetrijke producten eten zoals als boter, room, vlees en avocado. De inname van eiwitten blijft beperkt.

Hoe werkt het?

Wanneer je lichaam geen koolhydraten meer krijgt, zal het eerst z’n glycogeen opgebruiken, zegt Theo Niewold, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de KU Leuven. «In onze lever zit een glycogeen-voorraad van al snel 700 gram. De stof is aan water gebonden. Eens het glycogeen is opgebrand, verdwijnt ook het water. Dat verklaart waarom je na één dag diëten al spectaculair kan afvallen. Van zodra je weer gewoon eet, keren de kilo’s terug.

Vanaf de tweede dag schakelt je lichaam over van een glucose-metabolisme naar een vet-metabolisme, vult Sels aan. «Je lichaam is er immers op voorzien om bij extreme schaarste te kunnen overleven. De hersenen gebruiken dan ketonen, een afvalstof van de vetverbranding, als energiebron.»

Voor wie is het positief?

Bij epilepsiepatiënten is er een positief therapeutisch effect: ze krijgen minder aanvallen, stelt Sels. «Alleen: nog niet 1% van de patiënten houdt dit extreem eenzijdig dieet vol. Daarnaast kunnen bepaalde groepen diabetespatiënten er baat bij hebben dat we hen in ketose brengen: door vetverbranding worden hun cellen weer gevoelig voor de insuline die ze zelf nog aanmaken.»

Wat de risico’s zijn?

De ketose-behandeling moet in het ziekenhuis gebeuren onder uiterst gecontroleerde omstandigheden, benadrukt Sels. «Het risico bestaat immers dat het lichaam wordt vergiftigd door een te grote opstapeling van ketonen. Ketoacidose kan ook ontstaan bij patiënten die nog niet weten dat ze diabetes hebben. Typisch symptoom is dat hun adem dan naar appeltjes of aceton gaat ruiken. Of ze krijgen een slaperig gevoel en of zelfs bewustzijnsverlies».

Ook bij gezonde mensen loopt het soms anders dan verwacht. Theo Niewald: «Het gebeurt dat het lichaam, bij gebrek aan glucose, zijn energie uit de vertering van de spiermassa gaat halen. Dan verlies je spieren in plaats van vet. Dat wordt er niet bijverteld hé».

Als je volkorenproducten mijdt, mist je lichaam ook vezels, benadrukt Sels nog. «Vitaminen en mineralen die je beschermen tegen ziekte. En nog grootst is het gevaar dat je, zodra het keto-dieet beu raakt, toch die grote porties vlees blijft consumeren. Als dat rood vlees is, vergroot je risico op kanker.»

Waarom dit radicaal dieet dan toch zo populair is?

Sterren als Mick Jagger, Kim Kardashian en Rihanna en bij ons nu ook Sergio Herman die bij ketogeen zweren, krijgen ruim navolging. Sels: «De boodschap dat je je calorie-inname best beperkt, slaat veel minder goed aan. Het is nu eenmaal leuker om lezen dat je kan vermageren terwijl je toch nog veel vlees of vet eet. En tijdelijk koolhydraat-arm eten kan ook werken: een radicale verandering doorvoeren is voor vele mensen makkelijker dan kleine aanpassingen aan hun vertrouwde voedingspatroon».
51 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Van Dorpe

  Als arts raad ik het keto dieet zeker aan. Koolhydraten doen de insuline sterk stijgen en insuline is het hormoon dat je dik maakt en ervoor zorgt dat je niet kan vermageren. Door de koolhydraten sterk te beperken kan je vermageren zoveel als je wil. Meer dan 80 % van de mensen met diabetes kunnen genezen met het keto dieet en dit zonder medicatie. Ook bij een aantal andere ziektes ziet men goede resultaten. Als je aantal maaltijden beperkt tot 2x per dag (2xdieet) heb je nog meer resultaat

 • jozef vermeeren

  Misschien alles maar met mate eten? Leven mag ook aangenaam zijn...Eén sigaartje 's avonds met één cognacje... Ach denkt iemand nu echt dat je daar het loodje door gaat leggen? Leven is dodelijk vergeet dat niet...

 • magda verheyen

  Ik heb ook precies hetzelfde dieet gevolgd. Van Nicolai Worm. Ben op een jaar 45 kilo afgevallen.In topvorm, veel energie, en helemaal geen spierafbouw. Iedere Dr of specialist vroeg hoe ik zoveel afgevallen was. Kreeg van Allen hetzelfde antwoord, prima, doe zo voort. En is voor mij het gemakkelijkste dieet.Lekker eten, met veel smaak, veel fruit, groenten, vlees, vis, kaas, spek eieren, en heb heel veel mayonaise gegeten,zelfs fondue .Stond op het randje van diabetics, alles weg.

 • Isabelle Seru

  Dan moet je het wel volhouden, anders kg dubbel terug... maakte dit mee met Sandra Bekkari/Pascale Naesens methode. Geldt voor elk dieet trouwens.. Je moet gewoon een gezonde levensstijl kweken dmv beweging en FDH ;-) FretDeHelft. De porties zijn vaak te groot.

 • Roger Geens

  Men kan ze nog niet wegsteken omdat er te weinig plaatsen beschikbaar zijn .Om te controleren of zulke zever juist is ,moet je eerst een bloedstaal laten nemen bij de huisarts en 3 maanden later een nieuw staal laten nemen ,dan zul je zien welke uitslag het geeft als je dat alles eet wat die onverantwoordelijken je voorgeven wat gezond is . Checken is zeer belangrijk .