Producten met probiotica zijn
mogelijk toch niet zo goed

Foto door Vince Schwidder via Unsplash
'Goede bacteriën zitten steeds vaker in producten als yoghurt of worden als voedingssupplement verkocht. Probiotica zouden namelijk goed zijn voor de gezondheid en bovendien de weerstand verbeteren, maar nieuw onderzoek zet dat in een ander daglicht. 

Probiotica zijn levende bacteriën, die via de maag in je darmen terecht komen. We horen vaak dat ze de weerstand verhogen, darmklachten verhelpen of zelfs allergische verschijnselen verminderen. Het Voedingscentrum meldde al eerder dat deze gezondheidsclaims onvoldoende ondersteund worden door wetenschappelijk bewijs. 

Wetenschappers van het Weizmann Instituut voor Wetenschap in Tel Aviv stellen nu in twee verschillende artikelen dat probiotica zelfs wellicht niet zo goed voor ons zijn als gedacht. Ze zouden zelfs schadelijk voor ons kunnen zijn als ze samen met antibiotica worden ingenomen.

De onderzoeken werden gepubliceerd door het onderzoeksblad Cell en in de artikelen werd gekeken wat het effect was van consumeren van probiotica na antibiotica. De proefpersonen namen eerst antibiotica, vervolgens kregen acht van hen probiotica, zeven kregen niets en zes ontvingen een zogenoemde poeptransplantatie met bacteriën uit hun darmflora vóór de antibiotica.
De poeptransplantatie zorgde ervoor dat de darmflora binnen enkele dagen herstelde tot de samenstelling van voor de antibiotica. De probiotica vertraagde dit proces echter. De darmflora van de proefpersonen die probiotica innamen, herstelde zich namelijk langzamer dan die van de proefpersonen die niets ontvingen. Het is echter nog onduidelijk wat het precieze gevolg is voor de gezondheid van de proefpersonen.

De darmflora in beeld gebracht
Shutterstock De darmflora in beeld gebracht

Eran Elinav, hoogleraar Immunologie aan het Weizmann Instituut in Tel Aviv en hoofdauteur van beide artikelen, stelt in gesprek met Forbes dat deze studies aantonen dat er meer onderzoek naar probiotica nodig is. "In tegenstelling tot het huidige dogma dat probiotica onschadelijk zijn en iedereen ten goede komen, onthullen de resultaten van dit onderzoek een nieuw potentieel nadelig effect van probiotisch gebruik na antibiotica dat mogelijk op de lange termijn gevolgen zou kunnen hebben. We moeten voorzichtig zijn met het aanbevelen van dit middel totdat we meer kennis hebben."
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bea Ramakers

  "potentieel nadelig effect van probiotisch gebruik na antibiotica". Op de duur weet niemand nog wat gedaan, toch? Werd me zelfs aangeraden door de huisarts!

 • Philomena Vanderweyen

  Al die"speciale" producten eet of drink ik niet,gewoon alle dagen verse seizoensgroenten en fruit,weinig vet en suiker,weinig vlees en ik ben zelden ziek.Cross my fingers.

 • Peter Buyck

  Nogal wiedes dat 'pro' en 'anti' niet in één kuur kunnen. Probiotica zijn er voor het darmherstel na schade door antibiotica...

 • marie-claire de bosscher

  probiotica, is preventief antibiotica nemen, met als resultaat dat als je ziek wordt, antibiotica niet meer zo goed werkt, omdat je lichaam er immuun tegen wordt.

 • Hugo Bavré

  Tegenwoordig wordt informatie rondgestrooid naargelang van waar de wind komt. Wanneer bepaalde producten, vitamines en/of voedingssupplementen, ingenomen worden voor een betere gezondheid door zelfzorg, ga na hoe het lichaam daarop reageert. Vooraf een bloedanalyse kan al veel duidelijk maken. Sommige dokters zijn daar niet zo happig op omdat hoe meer gezonde mensen, hoe minder inkomsten voor hen. Commerciële geneeskunde...