Primeur: aanhechting hartklep ingeplant bij kloppend hart

Archiefbeeld.
THINKSTOCK Archiefbeeld.
Artsen van de universitaire ziekenhuizen Saint-Luc hebben voor het eerst op een nog kloppend hart een operatie uitgevoerd waarbij ze de artificiële aanhechting van een defecte hartklep herstelden.

In het hart zitten verschillende hartkleppen die de bloedstroom in het hart regelen. De functie van de kleppen is het voorkomen van het terugstromen van het bloed.

De kleppen zitten aan het hart vast met een soort van aanhechting die, als die beschadigd is, chirurgisch kan versterkt worden met goretex. Daarvoor is normaal gezien een openhartoperatie nodig, zegt prof Gébrine El Khoury. Bij zo'n operatie moet het hart van de patiënt worden stilgelegd en de bloedstroom worden geregeld via een uitwendig pompsysteem.

De betrokken patiënt was echter te zwak om een dergelijke operatie te ondergaan. De artsen gebruikten daarom een nieuwe techniek, een operatie waarbij het hart kan blijven kloppen

"Zonder het hart te stoppen, maakten de artsen een snede in de ribbenkast, waarlangs ze bij het hart konden en de aanhechting konden herstellen", aldus nog de ziekenhuizen.