Populaire diëten onder de loep: hoe (on)gezond is het vastendieet?

Getty Images/iStockphoto
De zomer, dat betekent voor velen onder ons snel nog wat kilootjes proberen te verliezen om er toch net dat tikkeltje beter uit te zien in die nieuwe bikini. Maar is dat wel zo gezond? Elke week nemen wij samen met voedingsdeskundige Sandra Bekkari een populair dieet onder de loep. Vandaag: het vastendieet.

Op het vastendieet bestaan verschillende variaties, al zijn er 2 vormen die het vaakst voorkomen. De eerste manier, intermittent fasting, speelt op dagniveau. In het 16:8-protocol eet je 16 aaneengesloten uren niet, terwijl je in de overige 8 uur normaal eet, en wat je wil. Bij de tweede manier, alternating of alternated fasting, vast je 2 dagen per week, ook wel bekend als het 5:2-dieet. Aanvankelijk mocht daarbij 2 dagen niet meer dan 500 calorieën voor vrouwen en 600 voor mannen consumeren. De andere dagen at je wat je wilde. Nu zijn de vastendagen verhoogd naar 800 kilocalorieën en op de 5 andere dagen eet volgens het mediterrane voedingspatroon.

Het 5:2-dieet

Waarom het volgens Sandra Bekkari geen goed idee is om het 5:2-dieet te volgen:

- “2 dagen per week vasten is niet voor iedereen geschikt. Sommigen hebben na die 2 dagen vasten zo’n extreme honger dat ze die gaan compenseren, eetbuien krijgen en zich overeten. Dan is het 5:2-dieet uiteraard geen oplossing om op lange termijn te volgen. Je raakt, net zoals bij elk ander dieet, sneller in een vicieuze cirkel terecht van streng diëten, afhaken en overcompensatie. We moeten leren dat het oké is om af en toe te genieten van een stukje taart, een pakje friet of iets anders. Daardoor gaan we ons veel minder snel overeten. Dat blijkt ook uit een grote studie. Daarin stond een groep op dieet en een andere niet. Ze kregen een tafel vol lekkers voorgeschoteld. Wat bleek? De mensen die geen dieet volgden, namen één stukje taart, genoten daarvan en waren voldaan. De groep diëters voerden een tijdlang een strijd met zichzelf, waarna ze niet meer te stoppen waren en bleven eten. Daarom stappen we het best af van het zwart-witverhaal en kiezen we beter voor een gulden middenweg die wel haalbaar is.”

- “Veel mensen die het dieet volgen, geven aan dat ze tijdens hun 2 vastendagen erg humeurig rondlopen.”

- “Hoewel de caloriebeperking verhoogd is van 500 voor vrouwen en 600 voor mannen naar 800 per dag, zijn 800 calorieën nog altijd erg weinig om de dag door te komen.”

Wat we volgens Sandra Bekkari wél kunnen leren van het 5:2-dieet:

- “Het dieet is verbeterd tegenover vroeger. Waar je op je niet-vastdagen aanvankelijk alles mocht eten wat je wilde, wordt nu aangeraden om je te houden aan het mediterrane eetpatroon. Daarbij eet je vooral veel groenten, fruit, noten, peulvruchten, volle granen, zuivelproducten, olijfolie, gevogelte en vis. Dat voedingspatroon komt grotendeels overeen met de adviezen van onze nieuwe voedingsdriehoek en wordt in verband gebracht met tal van gezondheidsvoordelen zoals minder risico op hart- en vaatziekten, een hogere levensverwachting en een lager risico op borst- en darmkanker.”

- “Voor mensen die het moeilijk vinden om te diëten, kan dit dieet soelaas bieden omdat ze weten dat ze ‘maar’ 2 dagen per week honger moeten lijden.”

Het 16:8-dieet

Waarom het volgens Sandra Bekkari geen goed idee is om het 16:8-dieet te volgen:

- “16 uur lang vasten is lang, waardoor sommigen zich in de uren dat ze wél mogen eten gaan overeten.”

- “Ik ben een voorstander van ‘s morgens de tijd te nemen om te ontbijten. Het is ook aangetoond, naar bijvoorbeeld concentratie toe, dat het ontbijt een erg belangrijke maaltijd is. Je ontbijt overslaan is dus af te raden.”

- “Het dieet is niet voor iedereen geschikt. Diabetici, ouderen en zwangeren mogen het bijvoorbeeld vaak niet volgen. Dat zegt meestal ook al iets. Als zij het dieet niet mogen volgen, betekent dat immers vaak dat het voor de grote meerderheid van de bevolking ook geen goed idee is om zich eraan te wagen.”

Wat we volgens Sandra Bekkari wél kunnen leren van het 16:8-dieet:

- “Doordat je 16 uur vast, heb je minder tijd om te eten waardoor sommigen minder gaan eten.”

- “Het verkleint de kans om ‘s avonds nog ongezond beginnen te snacken.”

- “Elk dieet werkt. Als je minder én beter gaat eten, zal je gewicht verliezen.”

- “Van alle populaire diëten, is dit een van de betere uit het aanbod. Vasten helpt namelijk je slaapkwaliteit te verbeteren waardoor je je ook frisser voelt overdag. Al is 16 uur voor mij net wat overdreven. 12 uur vasten lijkt me dan weer ideaal, bijvoorbeeld van 19 uur ‘s avonds tot 7 uur ‘s morgens. Dan ga je niet slapen met een volle maag, geef je je spijsvertering voldoende rust, vermijd je laatavondsnacks én kan je opstaan met een volwaardig ontbijt.”
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ralf Henst

  Als je alles in een korter tijdsbestek eet ben je juist geneigd om minder te eten (omdat je eerder vol zit), al is dat niet de essentie van het vastendieet -- het is niet eens een dieet in de zin van caloriebeperking. Daarnaast wordt je concentratie juist hoger als je vast door je ontbijt over te slaan. Dit komt door een stabielere bloedsuikerspiegel (geen afterdinner dip vanzelfsprekend) en verhoogde vrijgave van adrenaline en groeihormoon.

 • Louis Bouduin

  Een dieet is totaal overbodig. Het enige wat je moet is ervan overtuigd zijn, rotsvast en zonder verpinken, dat niets zo lekker is als mager zijn. Dit is een nauwelijks te overtreffen gevoel; alleen niet zo geschikt voor mensen met aanleg voor anorexia (overdrijven dus). Maar goed voor je lichaam zorgen, er fier op zijn dat er niet te veel vet aanhangt en een beetje trots zijn op jezelf, geeft je de gepaste boost om het lang vol te houden (zoals bijvoorbeeld de burgemeester van Antwerpen).

 • Louis Reynders

  Maggie De Block is een echte arts en ervaringsdeskundige.ben benieuwdi naar haar mening.

 • Michael Vandamme

  Kcal in vs kcal uit. Wat je opneemt tegenover wat je verbruikt is hetgeen dat telt. Je kan elk dieet volgen dat je wilt, maar als je meer calorieën inneemt dan je verbruikt op een dag zal je altijd bijkomen, ofwel heb een medische aandoening die dit verhindert. Vasten is leuk omdat je op die paar uren toch nog grote maaltijden kan eten, als je dan je gedachten van eten kan afhouden op die 16uur is het goed te doen. Vond het enkel niet zo goed om dan zwaar te trainen op een lege maag

 • Ilse Verlinden

  Ik lees toch liever de mening van echte experten zoals dokters en diëtisten.