Pinda-allergie te genezen door... pinda's

THINKSTOCK
Kinderen met een pinda-allergie kunnen daarvoor met succes worden behandeld met... pinda's. Die opmerkelijke bevinding komt naar voren uit een groot klinisch onderzoek in het Britse Cambridge. Dat meldt het medische vakblad The Lancet vandaag.

Het onderzoek werd gedaan onder een groep van 85 kinderen met een pinda-allergie. Ze kregen elke dag een kleine hoeveelheid pindapoeder en de dosis werd over een periode van zes maanden opgevoerd. Aan het einde van het onderzoek kon 80 tot 90 procent van de groep zonder problemen dagelijks vijf pinda's eten. Na nog een half jaar kon 54 procent van de groep zelfs tien pinda's per dag verdragen.

Tolerantie
De methode is erop gericht de gevoeligheid van het immuunsysteem voor pinda's te verminderen. Pinda-allergie is één van de meest voorkomende voedselallergieën. Een klein beetje pinda's kan in theorie dodelijk zijn. Tijdens het onderzoek kregen kinderen die meededen ook allergische reacties, maar die waren meestal niet ernstig. Misselijkheid, overgeven, jeuk aan de mond en piepende ademhaling behoorden tot de bijwerkingen. In één geval moest een kind worden behandeld met adrenaline.

"Het onderzoek zorgt ervoor dat kinderen en ouders niet meer zorgvuldig een etiket van een voedingsmiddel hoeven na te lezen of er sporen van pinda's in kunnen zitten", zegt een van de onderzoekers, Andrew Clark van het Addenbrooke ziekenhuis in Cambridge.

Succes
Het onderzoek is de eerste succesvol geteste remedie tegen de allergie. Behandelingen met vaccinaties en anti-lichamen zijn ook in ontwikkeling, maar hebben nog geen successen geboekt.