Pilates in plaats van een pilletje: "leefstijlgeneeskunde" wil minder medicatie, meer gezondheidsadvies

Getty
In plaats van chronische ziekten met medicatie te bestrijden, schrijven dokters beter voeding en beweging voor. Dat is de filosofie van 'leefstijlgeneeskunde', die vooral in Nederland ingang vindt. "Een arts die je een voorschrift geeft voor een 'lifecoach', dat zou pas efficiënt zijn," vindt ook de Belgische arts Rudy Proesmans. 

An apple a day, keeps the doctor away. En mocht je desondanks toch bij de huisarts belanden, laat die dan eerder een portie gezonde voeding, regelmatig bewegen en ontspanning voorschrijven in plaats van een doosje pillen. De zogenaamde "leefstijlgeneeskunde" pleit ervoor een ongezonde levensstijl aan te pakken voor je te enthousiast in de medicatie vliegt. Vandaag overhandigden in Nederland 2.000 artsen, geneeskundige organisaties en patiënten dat pleidooi onder de noemer 'manifest leefstijlgeneeskunde' aan minister voor Medische Zorg Bruno Bruins (VVD). De ondertekenaars manen de overheid aan actie te ondernemen tegen het overdreven voorschrijven van medicatie. Met hun manifest willen ze op 10 jaar tijd de ziektekosten in Nederland met maar liefst 50% verminderen. 

"Een kwaaltje? Schrijf iets voor", leren artsen nog steeds in de opleiding

Dokter Rudy Proesmans

Je hebt 29% van dit artikel gelezen
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Michel Mahy

    Allemaal veel te eenvoudig. Ik ben sinds mijn kindertijd astmapatient. Gezond leven en sport hebben mij inderdaad geholpen maar zonder medicatie was ik al lang dood. Men kan niet alles regelen met beter te leven.

  • Thierry Vansweevelt

    Ik doe al jaren niet anders. Misselijk? Gember? Hyperactief? Munt.

  • dirk belis

    Ik ben geen gezondheidsfreak,maar inderdaad! Juiste voeding voor u!!! Doet veel!.vergeet!!! De dieetboekjes en de bv boeken.iedereen! Is anders! .mijn te hoge bloeddruk (zit in familie) is nu normaal door anders te eten! Tip! Wat bij mij echt! helpt is eten volgens uw bloedgroep.zoek maar op !.tot nu toe ken ik niemand! waar het niet geholpen heeft.zelfs mijn doktor geloofde het niet.