Pijnartsen waarschuwen: “Medicinale cannabis kan meer kwaad dan goed doen”

Medicinale cannabis.
Bedrocan International Medicinale cannabis.
Medicinale cannabis is ook voor pijnpatiënten niet altijd zaligmakend, zeggen (pijn)artsen en anesthesisten. "De voordelen wegen niet op tegen de nadelen."

De Belgian Pain Society (BPS), de Vlaamse Anesthesiologische Vereniging voor Pijnbestrijding (VAVP) en een Franstalige organisatie waarschuwen voor de "te snelle maatschappelijke aanvaarding" van cannabis als geneesmiddel om pijn te bestrijden. Er is volgens de organisaties te weinig wetenschappelijk bewijs voor de heilzame werking ervan. "Uit onderzoek blijkt dat de voordelen niet opwegen tegen de nadelen", zegt Koen Van Boxem van VAVP. 

Slechts 1 op de 24 patiënten zou pijnvermindering bekomen. Tegelijk zijn er bij 1 op de 6 mensen neveneffecten zoals duizeligheid, misselijkheid en concentratieproblemen. "Uit ander onderzoek weten we ook dat bij regelmatig gebruik van cannabis depressies, de suïcidegedachten en suïcides bij jonge mensen hoger liggen", klinkt het nog. "Door meer cannabis voor te schrijven zonder dat er genoeg onderzoek naar gedaan is, kunnen we meer slecht doen dan goed." (YV)
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean marchand

  Ik lees hier veel terechte commentaren. Zulke artikels ondermijnen compleet de geloofwaardigheid van de medische sector. Je kan de burger niet blijven voor onozelaar verslijten. Hoog dringend moet de farma-industrie genationaliseerd!

 • jef Bastieans

  Het effect van cannabis is grotendeels te verklaren door de mate van afhankelijkheidsgevoel lees verslaving. Wie kent er geen mensen die zeggen dat sigaretten helpen afvallen of hun stress doen verlagen? Algemeen geweten is dat je er van sterft en je gezondheid zienderogen achteruit gaat na 15 a 20j. En toch nog blijven verdedigen,

 • Kenny Franke

  Het is me redelijk beu dat mijn posts er niet doorkomen, ik ga hiervoor stappen ondernemen via sociale media. Prepare for the shitstorm.

 • Sonia Sol

  Gebruik van cannabis olie heeft bij mij het volgende resultaat: 80 % vermindering van de klachten omtrent de schildklier. Klachten: Depressies Angsten Snelle irritatie Paranoïde Veel dromen Stijfheid/ fibromyalgie Trillen van de kou Slapeloosheid Vermoeidheid Darmklachten Gespleten nagels Haaruitval En dat zijn alleen de klachten die ik nu kan bedenken. De meeste klachten zijn weg of enorm verminderd. Dit artikel is een zak onzin!

 • Claudia Rosseel

  Wat dat verband tussen cannabis en depressie betreft: veroorzaakt cannabis depressies en suïcidaal gedrag of grijpen mensen met een depressie of zelfmoordgedachten sneller naar cannabis om zich beter te voelen?