Piek in aantal huidkankers: aantal diagnoses stijgt met 2.000 in één jaar

AANTAL KWAADAARDIGE HUIDTUMOREN MET 5% GESTEGEN

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
Dermatologen trekken aan de alarmbel. Er is niet alleen een forse toename van het aantal nieuwe gevallen van huidkanker, ook de wachttijden voor screenings lopen hoog op - een omgekeerd effect van preventiecampagnes. "Dit is een slechte evolutie."

In Nederland heeft het Kankercentrum opgeroepen tot een nationaal plan van aanpak, omdat het aantal nieuwe gevallen van huidkanker maar blijft toenemen en epidemische vormen aanneemt. De situatie bij ons is niet beter, zegt dermatoloog Thomas Maselis. "Sinds het begin van de metingen in 2004 noteren we een toename van het aantal gevallen van huidkanker met 350%. Dat is vergelijkbaar met Nederland."

Kans van 1 op 75

Cijfers van de Stichting Kankerregister, die onze redactie opvroeg, bevestigen de trend. In 2017 - het meest recente jaar waarvan gegevens beschikbaar zijn - kwamen er 41.169 nieuwe gevallen bij. Dat zijn er 1.927 (4,9 %) meer dan een jaar eerder. Het aantal melanomen - de meest agressieve vorm - steeg van 3.062 naar 3.361. Ter vergelijking: alle andere kankers samen hebben 67.000 nieuwe patiënten per jaar.

De kans om een huidtumor te ontwikkelen is nu 1 op 75. Zeventig jaar geleden was dat 1 op 1.500. Melanomen ontstaan bij mannen hoofdzakelijk op de romp (circa 40%) en bij vrouwen voornamelijk op de onderste ledematen (circa 40%). Met de leeftijd verschuift de meest voorkomende tumorlocatie zowel bij mannen als vrouwen naar de hoofdhuid.

Vier maanden wachten

De voorbije jaren werden heel wat campagnes gelanceerd om mensen alerter te maken voor mogelijke huidkankers. "De bedoeling was om de tijd tussen het ontdekken van de huidkanker en de uiteindelijke behandeling zo kort mogelijk te houden", zegt Maselis, die ook voorzitter is van Euromelanoma, dat gratis screenings organiseert. "Nu zitten we met het probleem dat zoveel mensen zich willen laten screenen, dat de wachtlijsten overvol raken. Soms moet je vier maanden wachten op een afspraak. Daardoor wordt de tijd tussen het ontdekken van een verdachte vlek en de behandeling ervan ook langer. Dat is een slechte evolutie. Daarbij komt nog dat die tumoren ook allemaal nazorg vergen. Het risico dat er binnen de vijf jaar een nieuwe tumor ontstaat, is 36%. Die patiënten moeten we dus ook nog allemaal in het oog houden."

Het goede nieuws is wel dat de kankers - eenmaal opgespoord - sneller behandeld worden. "We hebben de zaak nu onder controle. De mortaliteit stijgt niet meer", besluit de arts.

Een vlekje op de huid wordt gecontroleerd bij de dermatoloog.
Getty Images Een vlekje op de huid wordt gecontroleerd bij de dermatoloog.20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Tja, de zon, maar ga eens na wat een mens op zijn huid smeert tijdens en na een douche of een bad. Dan nog deo en parfum. En de make-up business met cremekes waar wat in zit ? Misschien wilt de huid met rust gelaten worden.

 • Angelique Herreman

  Ik heb ook een kwaadaardig melanoom gehad die ondertussen al drie maal uitgesneden is en toch blijft het gevoel gelijk , de pijn blijf, het jeuken en alle andere dingen , ze zeggen dat ik voorlopig ok ben , ik blijf me voortdurend afvragen als alles zou weg zijn dan zou ik toch niet steeds nog dezelfde symptomen hebben ?? In januari wordt er nog eentje weggedaan dat zijn er al vijf int totaal ... ik krijg ook niet veel informatie der omtrent en dat is nog meer zorgen voor mij

 • Anne-Marie Criel

  Mijn dochter 15 jaar heeft de diagnose maligne melanoom stadium III begin dit jaar gekregen, dus geen overmaat aan zon of medicatie en steeds beschermd geweest en zonnecrème gebruikt... gelukkig nu kankervrij maar ze moet wel een jaar immunotherapie volgen sinds haar ingreep... en dan blijven er uiteraard de jaarlijkse controles... dankzij de huisarts zijn we doorverwezen naar de plastische chirurg en is het zo aan het licht gekomen.

 • Leo Peeters -Duym

  @Gerrit Malego, een huisarts kan je meestal ook geruststellen. Als je keelpijn hebt, ga je toch ook niet onmiddellijk naar een kno-arst. Ik ging eens langs bij een huidarts, gewoonweg voor een algemene controle. Hij bekeek mijn borst en rug en zei me geen zorgen te maken. Ik vroeg of ik mijn lange broek niet moest uitdoen. ‘Als je dat wilt,’ zei hij onverschillig, waarop hij een vluchtige blik op mijn billen en benen wierp. Na 5 minuten was ik buiten, zijn wachtzaal zat overvol…

 • Gino Denil

  De overgrote meerderheid van de mensen ligt wel niet te bakken in de zon, germaine asselbergs. Dat is een relatief kleine ijdele minderheid.