Patiënt test beenprothese met gevoelsensoren: "Alsof mijn leven opnieuw begint"

BBC
Wetenschappers uit Oostenrijk zijn erin geslaagd een beenprothese te ontwikkelen waarmee je terug gevoel krijgt in de voet van dat geamputeerde been. Proefpatiënt Wolfgang Ranger kan zijn geluk niet op: "Mijn eerste leven is geëindigd toen ik mijn been verloor. Nu heb ik mijn been terug, en begint mijn tweede leven."

Wolfgang Rangger (54), een voormalige leraar, verloor zijn rechterbeen in 2007 door een bloedklonter die hij kreeg na een beroerte. Hij krijgt de eer om de allereerste beenprothese te testen waarbij je een levensecht gevoel in je voet zou moeten ervaren. Na zes maanden testen, zowel thuis als in een labo, is Rangger erg enthousiast. "Ik voel mijn voet echt, en het wordt hoe langer hoe beter. Een heel speciaal gevoel is dat," vertelt hij aan BBC. "Als ik op een steen of een stuk hout sta, voel ik dat. Dat was voorheen niet zo. Ik word ook steeds beter in het gebruiken van de prothese." Rangger kan dankzij de prothese opnieuw hardlopen, fietsen en klimmen. Ook fantoompijn behoort definitief tot het verleden dankzij de prothese.

Zo werkt het
Het klinkt te ongelooflijk om waar te zijn, maar professor Hubert Egger van de Oostenrijkse University of Linz legt uit hoe het werkt. Zes kleine sensoren in de prothesevoet worden in verbinding gebracht met zenuwen aan het stompje van het been, die dicht bij het huidoppervlak liggen. De sensoren in de voet meten de druk op de hiel, de tenen en de bewegingen van de voet. Die signalen worden dan via een micro-controler doorgegeven naar de zenuweinden aan het stompje van het been, die deze signalen naar de hersenen stuurt. Zo voelt de drager van de prothese wat er zich onder zijn voeten afspeelt.


Via sensoren in de voet worden gewaarwordingen geregistreerd.
BBC Via sensoren in de voet worden gewaarwordingen geregistreerd.

Een tweede leven
De technologie wordt voorlopig nog maar getest op één patiënt. De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op een persconferentie in Wenen, maar voor verdere details is het nog wachten op een publicatie. Volgens de ervaringen van proefpatiënt Rangger is de techniek alvast veelbelovend: "Dit is eigenlijk een tweede leven dat begint voor mij. Mijn eerste leven is geëindigd toen ik mijn been verloor. Maar ik heb nu mijn been terug, en nu begint mijn tweede leven. Daar ben ik ontzettend blij om."

Wolfgang Rangger
BBC Wolfgang Rangger