Pascale Naessens naar China: "We beseffen niet hoe ziek en dik we zijn geworden"

mijnpurekeuken.be
"Angstaanjagend vind ik het, hoe we ons volproppen met ongezonde voeding en onszelf ziek maken." In een interview met De Tijd geeft Vlaanderens meest succesvolle culi-auteur Pascale Naessens haar volk een veeg uit de pan. En ook de Chinezen luisteren maar beter.

"De levensverwachting voor een Belgische vrouw is nu 83 jaar. Maar dat is vooral de verdienste van de medische wetenschap, die ons oplapt als er iets scheelt." Maar er zijn ook andere cijfers meent ex-VTM-boegbeeld Pascale Naessens. "Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek wordt een gemiddelde Nederlandse vrouw ziek op haar veertigste, een man op zijn 47ste. Dat gaat dan over chronische ziekten, zoals te hoge cholesterol, diabetes, maagproblemen."

Vlamingen zitten massaal aan de pillen en kampen met overgewicht: Naessens past voor zo'n ongezonde levensstijl. "Ik wil niet de volgende veertig jaar ziek rondlopen en elke dag pillen moeten slikken. Niet alleen ons lijf lijdt eronder, ons hoofd ook."

Eén op vijf Chinezen zwaarlijvig
Dat de zelfverklaarde gezondheidsfreak nu volop inzet op de Chinese markt, mag dan ook niet verbazen. "Ik hou van China, heb er maandenlang rondgereisd toen ik nog als model werkte. En ik maak me zorgen, omdat de Chinezen de jongste jaren almaar meer westerse voedingsgewoonten overnemen, ook de slechte." De cijfers spreken voor zich. "Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is ruim één op de vijf Chinezen in de steden zwaarlijvig."

Haar 'pure' kookboeken gaan dan ook als zoete broodjes over de Chinese toonbank. En als dat nog niet volstaat om de stempel 'vrouw van' van zich af te wimpelen heeft Naessens woensdag in Peking ook de prestigieuze Gourmand Awards voor beste kookboeken gewonnen.