Paracetamol en placebo even effectief bij lage rugpijn

ANP
Acute lage rugklachten worden niet verminderd door het slikken van paracetamol. Ook zorgt paracetamol niet voor een sneller herstel of een betere nachtrust, concluderen Australische onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Paracetamol is een populair middel tegen acute lage rugpijn, maar de onderzoekers van de Universiteit van Sydney beweren dat de effectiviteit van de pijnstiller op dit gebied nooit goed is onderzocht.

Een nieuw onderzoek onder 1.600 patiënten met acute lage rugpijn wees uit dat een placebo in de meeste gevallen net zo goed werkt als een pijnstiller. Eenderde van de patiënten slikte drie keer per dag paracetamol, eenderde mocht zelf kiezen wanneer er paracetamol werd genomen en eenderde kreeg een placebo. Patiënten die paracetamol slikten, waren er na gemiddeld 17 dagen weer bovenop. Mensen die een placebo kregen, hadden na 16 dagen geen pijn meer.

De onderzoekers zijn verrast door de uitkomsten, aangezien wel is bewezen dat paracetamol helpt bij bijvoorbeeld hoofdpijn en kiespijn.

Wetenschappers buiten het Australische onderzoek trekken de onderzoeksmethoden niet in twijfel, maar vinden wel dat dokters op basis van één onderzoek niet moeten stoppen met het voorschrijven van paracetamol.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels