Ouderen letten best op hun gewicht om kans op dementie te beperken

ANP XTRA
Wie ook op latere leeftijd helder van geest wil blijven, zorgt er maar beter voor dat hij of zij geen overgewicht heeft. Dat is de conclusie van onderzoekers van het Nederlandse Radboudumc op basis van hersenonderzoek bij ouderen met overgewicht. 

Met behulp van MRI-scans werden de hersenen van 500 proefpersonen negen jaar geleden een eerste keer in kaart gebracht. Nu kon worden aangetoond dat er een sterke relatie bestaat tussen een hoger lichaamsgewicht en minder witte stof in de hersenen - meer bepaald in de hippocampus - wat in relatie staat met de ontwikkeling van dementie. "Veel vet rondom de buik is gerelateerd aan een versnelde achteruitgang in de hoeveelheid witte stof in de hersenen wat het risico op dementie doet toenemen", zegt onderzoekster Ilse Arnoldussen. "Het idee heerst dat het niet meer zo'n zin heeft om af te vallen eenmaal je ouder bent, maar dat klopt dus niet." (FT)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Danielle Duym

    Door ouder te worden, is mijn metabolisme vertraagd. Bij mijn hele familie is het zo gegaan. We bewegen wel tamelijk veel en we eten nog steeds hetzelfde maar we komen meer aan. Natuurlijk kan je minder gaan eten maar als je continu honger hebt, is het geen pretje. Ik ben liever een gelukkige peer met enkele kilootjes teveel, een goed humeur en enkele jaren minder. Ik wil niet leven om te leven. Ik wil gelukkig zijn.

  • Sabine Van de Kerkhove

    Als kind een dieet-app installeren, als puber slank zijn om niet gepest te worden, als jongere & jong volwassene slank zijn om aan het ideaal beeld te voldoen. En als oudere ook nie mogen eten om niet dement te worden ge zou van minder zot worden zeker. Stop met de mensen vanalles wijs te maken, en geniet, welliswaar mee manieren, want magere hein komt toch, of ge nu mager besje bent of eerder met een beetje pak aan, punt.

  • Jos Spriet-Dewaele

    Oei ik ken toch meer dementen die eerder langs de magere kant zijn. Ik persoonlijk kamp meer met overgewicht maar heb geen suiker en ook geen colesterol en ben ook niet dement. Terwijl de rest van de familie eerder mager is en toch coleserol en suiker heeft. Dus denk dat gewicht niets te zien heeft met suiker, colesterol of dementie maar dat enkel de aard van het beest hier invloed heeft op wat je krijgt of hebt.