Exclusief voor abonnees

Ouder worden we allemaal, maar hoe kunnen we dat proces afremmen? “Straks meer jaren zonder kwalen”

Drie anti-verouderingsmiddelen staan op punt.
RV Drie anti-verouderingsmiddelen staan op punt.
Het eeuwige leven zit er voor ons niet in. Maar in de strijd tegen veroudering realiseren wetenschappers intussen wél spannende doorbraken. Hét grote nieuws: de anti-agingtherapieën die ze de voorbije jaren uitdokterden, lijken niet alleen bij wormen en muizen aan te slaan, maar ook bij mensen. Vooral medicijnen die onze ‘zombiecellen’ opruimen en diëten nabootsen, zouden ons straks wel eens veel langer gezond kunnen houden.

Het verouderingsproces start eigenlijk al verrassend vroeg, zegt bioloog Bart Braeckman van de UGent. Een kwestie van biologie en evolutie: vanaf pakweg ons twintigste hebben we ons — in theorie — kunnen voortplanten en ons DNA kunnen doorgeven. “Op de essentiële ouderzorg na, is wat we daarna nog doen niet meer zo belangrijk voor de instandhouding van onze soort. De natuur heeft ons dus niet voorzien van een knop die onze ontwikkeling en geslachtsrijping stopzet. Precies door het ongecontroleerd voortlopen van die programma’s ontstaan verouderingsgerelateerde ziekten.”

Je hebt 10% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • raf peeters

    Kijk eens naar de generatie voor ons die werden en nog enkele worden 100 omdat de voeding ook veel gezonder was,als je vandaag de krant open slaat, overlijdens meer 55 a 60 jarigen dan oudere en de reden,we leven in een stress wereld en de voeding is al lang niet meer gezond als weleer.Vandaag wordt je alleen nog ouder omdat er voor alles pillen bestaan en velen zijn vanaf hun 55ste al aan 't slikken,is niet voor cholesterol,dan voor bloeddruk,hart stoornissen om even wat.