Opgelet mannen! Vaak fietsen kan ook ongezond zijn

thinkstock
Slecht nieuws voor de wielertoeristen: volgens een onderzoek van de University College in Londen zouden mannen van middelbare leeftijd die meer dan negen uur per week op de fiets zitten, zes keer meer kans hebben op prostaatkanker.

Een onderzoeksteam onderzocht 5.200 fietsers voor het grootste onderzoek ooit over de impact van fietsen op de gezondheid. De studie toonde aan dat fietsen geen invloed heeft op de vruchtbaarheid of op erectiestoornissen, maar mogelijk dus wel op de kans op prostaatkanker.

Frequent fietsen werd eerder al in verband gebracht met teelbalkanker, maar de link met prostaatkanker werd nog niet gemaakt. De studie toont geen oorzakelijk verband aan tussen fietsen en prostaatkanker, maar het team sluit niet uit dat druk op de prostaat door regelmatig op een zadel te zitten, kanker kan veroorzaken.

Hoofdonderzoeker dr. Mark Hamer nuanceert de resultaten: "Het is perfect mogelijk dat wielertoeristen gewoon meer bezig zijn met hun gezondheid en zich dus sneller laten onderzoeken op prostaatkanker. Bovendien verlaagt fietsen het risico op andere ziektes zoals diabetes type 2, hartaandoeningen, beroertes...". "Er is meer onderzoek nodig om na te gaan of vaak fietsen echt prostaatkanker kan veroorzaken", voegt Hamer eraan toe.

"Er is meer onderzoek nodig om na te gaan of vaak fietsen echt prostaatkanker kan veroorzaken."

Dr. Mark Hamer