Op zoek naar luilekkerland: deze studie onderzocht hoeveel we bewegen

thinkstock
Onderzoekers uit de VS hebben op basis van data uit smartphones onderzocht hoe actief de bevolking is in verschillende landen wereldwijd. We kunnen op beide oren slapen: Belgen scoren goed boven gemiddelde. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature, legt ook verbanden tussen beweging en genderongelijkheid.

Veel smartphones hebben een ingebouwde stappenteller. Wetenschappers aan de universiteit van Stanford gebruikten zo de anonieme gegevens van zo'n 700.000 mensen in een onderzoek naar fysieke activiteit. Wereldwijd zetten mensen gemiddeld 5.000 stappen per dag, zo blijkt. Belgen scoren tussen de 5.000 en 5.500.

Hong Kong scoort met 6.880 stappen per dag het hoogst, Indonesië sluit onderaan de rangen met 3.513 stappen.

De studie toont ook aan dat fysieke activiteit binnen landen sterk verdeeld kan zijn. De 'activiteitsongelijkheid' bepaalt daarnaast ook de graad van obesitas. In Zweden is er bijvoorbeeld maar een klein verschil in beweging tussen arm en rijk. Het land heeft één van de laagste obesitascijfers wereldwijd.

Genderongelijkheid bepaalt beweging

De onderzoekers waren bovendien verrast over het verband tussen beweging en genderongelijkheid. In landen met weinig ongelijkheid en obesitas, zoals Japan, bewegen mannen en vrouwen ongeveer evenveel. 

In landen met grotere ongelijkheid, zoals de VS of Saudi-Arabië, bewegen vrouwen aanzienlijk minder dan mannen. "Wanneer de ongelijkheid in beweging het grootst is, daalt de activiteit van vrouwen veel dramatischer dan het aandeel van mannen. De negatieve connectie met obesitas treft vrouwen op die manier ook veel harder", zei Jure Leskovec, een van de onderzoekers, aan BBC.