Ook dit verlaagt je kans op een zwangerschap

THINKSTOCK
Veel (jonge) koppels hebben moeite met het vervullen van hun kinderwens. Los van onvruchtbaarheid door problemen aan de voortplantingsorganen, heeft onderzoek uitgewezen dat factoren als stress en overgewicht roet in het eten kunnen gooien. Uit een nieuwe studie blijkt nu dat ook een te hoge cholesterol de kan op een zwangerschap verlaagt.

Wetenschappers van het National Institute of Child Health and Human Development onderzochten de impact van cholesterol op de vruchtbaarheid. Tijdens de studie werden het bloed van 501 koppels geanalyseerd. Ook met ras, leeftijd en gewicht werd rekening gehouden.

Bij de koppels die het langst moesten wachten op een positieve zwangerschapstest hadden beide partners hoge cholesterolwaarden in het bloed. Wanneer dat enkel het geval was bij de vrouw, bleek de bevruchting ook moeizamer te verlopen.

De precieze oorzaak van dit verband is voorlopig nog een raadsel, maar wat wel vaststaat, is dat cholesterol nauw verbonden is met de productie van de sekshormonen testosteron en oestrogeen.