Onze redactrice testte bodysculpting uit: "Afslanken tijdens powernapjes"

Bodysculptor
Of we ons nu klaarstomen voor een late strandvakantie of zo snel mogelijk weer van die vakantiekilo's af willen, feit is dat wij vrouwen continu verwikkeld zijn in een strijd tegen de kilo's. Al is het op je eentje niet zo eenvoudig om snel én op een gezonde manier gewicht te verliezen. Wij helpen je alvast een handje en testten vijf afslankmethodes uit. Vandaag: Bodysculpting.

Toen ik te horen kreeg dat ik de Bodysculptor mocht uittesten, dacht ik dat ik de hoofdvogel had afgeschoten. Al mijn collega's kregen ofwel een strak eetplan, ofwel moesten ze zich in het zweet werken - en sommigen hadden de twee aan hun broek. Ik kreeg daarentegen enkel de opdracht om in een soort van pak te gaan neerliggen. 12 sessies van een half uurtje later zou ik een kledingmaat en heel wat centimeters kwijt zijn. Klinkt niet slecht, toch? Als het werkt natuurlijk.

Slanker zonder inspanning?
Toegegeven, ik stond nogal sceptisch tegenover het concept. Slanker worden zonder enige echte inspanning, dat kan toch niet werken? Of toch in ieder geval niet blijvend zijn? Maar de methode, die overigens al prijzen won als beste afslankmethode, heeft een stevige wetenschappelijke basis. We maken het even technisch: het Bodysculptor-apparaat, een soort van pak dat op je benen, buik, armen en nek gaat inwerken, werkt op twee vlakken. Enerzijds worden er lage frequentiegolven uitgezonden die zorgen dat de gladde spieren gaan samentrekken. Die spieren, die je niet bewust kan controleren, bevinden zich voornamelijk in de buikholte en zorgen onder meer voor de werking van je spijsvertering. Ze slorpen 40 procent van je dagelijkse energiebehoefte op.

Daarnaast wordt er ook voortdurend lucht geblazen in het pak, waardoor je als het ware gemasseerd wordt. Door deze vorm van lymfedrainage worden de afgebroken vetzuren, toxische stoffen en opgehouden vocht richting uitgang geloodst. Indrukwekkend, zeker omdat 30 minuten in het pak gelijk staat aan een verbruik van ongeveer 650 kcal. Na 12 sessies belooft de behandeling 1 à 2 kledingmaten minder, afhankelijk van je startgewicht.

Na 12 sessies belooft de behandeling 1 à 2 kledingmaten minder, afhankelijk van je startgewicht.

Astronautentraining
Veelbelovend, dus begon ik vol goede moed aan mijn korte kuur: in één maand tijd kroop ik 12 keer in het pak. Je voelt je eindeloos belachelijk en ziet eruit als iets tussen een Michelinmannetje en een astronaut in training, maar hey: als je centimeters kan verliezen door gewoon te liggen, gaan we niet kieskeurig zijn. De eerste twee keren is het nog wat onwennig: door de lucht die langzaamaan in het pak geblazen wordt, krijg je het gevoel dat je platgedrukt wordt. Het went gelukkig snel: vanaf sessie drie val je als een blok in slaap en verandert de behandeling in een zalig powernapje op verplaatsing. Slapen, gemasseerd worden én ondertussen afvallen? Waarom zou je het niet proberen?

Om die vraag meteen te beantwoorden: het zijn prijzige powernapjes. Voor een kuur van 12 sessies betaal je algauw 500 euro, en om het resultaat te behouden heb je ongeveer twee keer per maand een onderhoudsbeurt nodig, waar je ook 25 euro voor neertelt. Niet voor wie wat krap bij kas zit dus.

Werkt dat dan?
Maar of het nu veel kost of niet, werkt de methode wel? Raar maar waar: zonder een druppel zweet te vergieten of op mijn eten te letten, merkte ik op het einde van de kuur resultaat. Geen grammetje ging eraf, maar in centimeters was het effect van de bodysculptor wel zichtbaar. Mijn taille versmalde met 3 centimeter, en ook aan mijn heupen en aan elke dij was ik 3 centimeter kwijt. Minder dan gemiddeld, maar in de weken na de kuur bleef ik afslanken. En daar bleef het niet bij: naast de verloren centimeters was er ook een zichtbaar verschil: de hoeveelheid cellulitis - en hebben we dat niet allemaal -  verminderde en mijn huid zag er strakker en glanzender uit.

Voor toekomstige bruidjes
Kortom: het werkt, al is het ook geen wondermiddel. Wie na zo'n kuur in zijn normale gewoontes hervalt, zal zijn verloren centimeters uiteindelijk weer terugvinden. Onderhouden is de boodschap, maar dat is allerminst goedkoop. Toch: voor wie binnenkort gaat trouwen of een belangrijk event heeft en op een paar weken tijd snel wat strakker wil staan, is dit een goede optie. Als je het je kan veroorloven, is het een meer dan aangename manier om af te vallen.

Ik volgde mijn kuur bij de immer vriendelijke en professionele Joëlle in Melle, maar verschillende instituten bieden de Bodysculptor aan. Hier kan je zoeken waar je in jouw buurt terecht kan.  

Je voelt je eindeloos belachelijk, maar als je centimeters kan verliezen door gewoon te liggen, gaan we niet kieskeurig zijn.