Onderzoekers uit Gent stap dichter bij remedie tegen acute jeuk

Foto ter illustratie
Getty Images/iStockphoto Foto ter illustratie
Goed nieuws voor de bijna 20% volwassenen die last hebben van een vervelende aanhoudende jeuk. Een team medische onderzoekers van de Universiteit Gent staat een stap dichter bij een behandeling van acute jeuk. 

Het onderzoek opent perspectieven voor een betere behandeling van zowel chronische als acute jeuk. Die ervaren we als waarschuwing voor mogelijk gevaarlijke externe prikkels zoals insectenbeten, chemische stoffen of allergische reacties. Hoewel het nuttig is, eist pathologische jeuk ook een zware tol op de levenskwaliteit. Patiënten die last hebben van chronische jeuk, zeggen geregeld dat ze het er voor over hebben minder lang te leven, als ze in ruil daarvoor een effectieve behandeling kunnen krijgen. Maar in vergelijking met andere prikkels zoals pijn, is jeuk veel minder begrepen en onderzocht.

Aan de UGent doen wetenschappers daarom onderzoek naar hoe een jeukprikkel via het zenuwstelsel van de huid naar de hersenen gaat. Het eiwit Nav1.9 en het bijhorende (coderende) gen SCN11a spelen daarin een belangrijke rol. Een mutatie aan dat gen veroorzaakt zeer sterke jeuk. Wanneer het gen uitgeschakeld werd, neemt de jeuk af.

Op basis van deze nieuwe kennis kunnen geneesmiddelen ontwikkeld worden die jeuk kunnen verminderen zonder neveneffecten. Dit is zeer belangrijk voor mensen die lijden aan jeuk die niet behandeld kan worden met klassieke geneesmiddelen - wat meestal het geval is. Zo kan bijvoorbeeld ook de jeuk vermeden worden die opduikt als neveneffect van veelgebruikte middelen voor verdoving.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • pieter arons

    Gewoon minder warm douchen warm water zorgt voro droge huid en jeuk gebruik vocht inbrengende creme en was jezelf niet te veel. Ja je stinkt wat meer maar je hebt minder jeuk

  • THEOFIEL VAN SANTVOORT

    Verander je voeding , eet zoveel mogelijk voeding met trage suikers , na 30 jaar jeuk om gek van te worden heeft dit me geholpen .

  • Carla Van Geel

    Zo kan bijvoorbeeld ook de jeuk vermeden worden die opduikt als neveneffect van veelgebruikte middelen voor verdoving." Ook een door vergetelheid dubbele dosis antibiotica kan jeuk voorkomen.