Onderzoekers stellen: “Suikerroes is vergelijkbaar met shot harddrugs”

Getty Images
Voel je na het eten van een donut alsof het suikergehalte in je bloed piekt, dan beeld je je geen dingen in. Suiker eten geeft je een ‘rush’, vergelijkbaar met het effect dat je krijgt na een shot harddrugs. Tenminste, dat suggereert een nieuwe studie.

Onderzoekers ontdekten dat slechts één dosis suiker het opioïdensysteem van de hersenen activeert, en langdurige consumptie van suiker veroorzaakt grote veranderingen in de afgifte van het gelukshormoon dopamine. Onderzoekers van de universiteit van Aarhus in Denemarken voedden tijdens de studie suikerwater aan een groep varkens, en onderzochten vervolgens hun hersenen gedurende een periode van twaalf dagen.

Hierdoor ontdekten ze dat suiker voor dramatische veranderingen zorgde in onze hersenen, vergelijkbaar met de effecten van het nemen van verslavende drugs. Een van de onderzoekers, dr. Michael Winterdahl zegt daarover: “De conclusie is duidelijk: suiker beïnvloedt het beloningscircuit van de hersenen, op een manier die vergelijkbaar is met wat we waarnemen bij een drugsverslaving. Na amper 12 dagen suikerinname konden we grote veranderingen zien in de dopamine- en opioïdesystemen van de hersenen. Dat laatste systeem, dat nauw in verband staat met gevoelens van welzijn en plezier, wordt al geactiveerd na de allereerste suikerinname.”

De invloed van suiker op het dopamine- en opioïdensysteem is zorgwekkend omdat dat zou kunnen betekenen dat suiker ervoor zorgt dat het natuurlijke beloningssysteem van onze hersenen in de war raakt. Ons beloningssysteem reageert namelijk alleen als we een betekenisvol of gelukkig moment beleven.

Problemen met de productie van dopamine in de hersenen werden eerder al in verband gebracht met depressie en de ziekte van Parkinson. “Het is tamelijk problematisch dat suiker al zo’n grote invloed heeft na amper twaalf dagen”, zegt dr. Winterdahl. “We zijn allemaal op zoek naar een dopaminerush en het bijhorende geluksgevoel. Als we merken dat suiker ons een grotere kick geeft dan bijvoorbeeld een echte betekenisvolle ervaring, is het geen wonder dat we daar sneller naar zullen teruggrijpen.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK RASSCHAERT

  En het is allemaal slecht voor je tandjes. Men spreekt hier over onderzoekers, niet over serieuze en gestudeerde geleerden zeker ? Volg een ketonendieet , niet fanatiek, waarbij ik toegevoegd suiker zoveel mogelijk vermijd, ik heb mij nog nooit zo goed gevoeld. Mijn bewustzijn is dus blijkbaar sterker dan mijn onderbewustzijn !?

 • Wendy Van de kerkhof

  Wil maar zeggen doe er iets aan . En dan de Belgische wetten Sorry wij kunnen jullie niet helpen . Maar als je met zo iemand in huis leeft en je maakt dat mee . Krijg je overal hetzelfde antwoord . Sorry ze moeten zelf van die verslaving afwillen . En wat als ze zover zijn en dat niet meer begrijpen . Ja colloqueren . Na een week terug buiten en spel begint opnieuw . Maak een wet om mensen verplicht tot opname te dwingen !!!

 • dwight de rijcke

  Dit kan je echt niet meer serieus nemen

 • jenny stevens

  Ik heb dat ook en word weer eens tijd Chronium te gaan halen bij apotheek en werkt echt hoor !