Onderzoek brengt ons stapje dichter bij genezing van Alzheimer

thinkstock
Een onderzoeksteam van VIB/KU Leuven heeft een belangrijke ontdekking gedaan in de zoektocht naar een behandeling voor Alzheimer. Zij ontdekten een bepaald eiwit in de hersenen van alzheimerpatiënten, dat in verband kan worden gebracht met de ziekte. Deze baanbrekende vaststelling brengt ons een stapje verder in de richting van een medicijn voor de tot dusver ongeneeslijke hersenziekte.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, waarbij de hersenen worden aangetast. Bepaalde netwerken in het brein raken beschadigd, die belangrijk zijn voor het geheugen en mentale vaardigheden zoals communiceren of nadenken. De ziekte is ongeneeslijk, al zijn er wel geneesmiddelen die de achteruitgang van patiënten kunnen afremmen. Die medicatie bestrijdt echter enkel symptomen en geneest de kwaal niet. Deze nieuwe ontdekking van onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de KU Leuven zet een hoopgevende stap in de richting van de ontwikkeling van een medicijn tegen de hersenziekte.

Ophopende eiwitten en GPR3

Een van de belangrijkste kenmerken van Alzheimer is de abnormale opbouw van eiwitdeeltjes tussen zenuwcellen in de hersenen. Bij alzheimerpatiënten klitten deeltjes van een bepaald eiwttype samen tot zogenaamde "amyloïde plakken". Ophoping van die plakken tussen de hersencellen verstoort de communicatie in het brein, waardoor aftakeling van hersennetwerken begint.

De onderzoekers van VIB/KU Leuven ontdekten nu dat een bepaald eiwit, "G-proteïnegekoppelde receptor 3" (GPR3), een belangrijke rol speelt in de aanmaak van de stof die voor die samenklitting in de hersenen zorgt. Hoe minder GPR3 er aanwezig is in de hersenen, hoe minder amyloïde plakken en dus ook hoe minder aftakeling van de hersenen.

De onderzoekers ontdekten dat een bepaald eiwit, GPR3, een belangrijke rol speelt in het ontstaan van eiwitophopingen in het hoofd, die tot hersenaftakeling leiden.

Ook getest op menselijk weefsel

Behalve op muizen werd ook onderzoek gedaan op menselijk hersenweefsel van overleden alzheimerpatiënten. Daarbij werd ontdekt dat er bij een subgroep van deze patiënten meer GPR3 aanwezig was, waardoor het eiwit effectief in verband kan worden gebracht met de ziekte. Deze ontdekking vormt een belangrijke basis voor de verdere zoektocht naar een geneesmiddel tegen Alzheimer.