Oh nee: nóg een nieuwe ziekte die teken overbrengen

De Ixodes persulcatus of 'taiga teek'.
THINKSTOCK De Ixodes persulcatus of 'taiga teek'.
Het lijkt wel of onderzoekers elk jaar nieuwe ziektes ontdekken die we door een tekenbeet kunnen oplopen. Zo ontdekten dokters uit de Amerikaanse staat Maryland samen met enkele Chinese collega's onlangs een nog nooit eerder geziene ziekte die door de kleine bloedzuigers wordt verspreid. 

Wetenschappers aan de University of Maryland School of Medicine bestudeerden samen met onderzoekers in China bloedstalen van 477 patiënten uit het noordoosten van China, die vorig jaar in een maand een tekenbeet kregen.

Uit de analyse blijkt dat 28 patiënten (6 procent) besmet raakten met een voorheen onbekende soort van bacteriën, die de naam 'Anaplasma capra' kreeg. "Dit is een volledig nieuwe soort van bacteriën", zegt de auteur van het onderzoek, dokter J. Stephen Dumler in een persverklaring. "Dit werd nooit eerder bij mensen gezien. We moeten nog veel te leren over deze soort, maar het kan dat deze bacteriën mensen besmetten over een breed gebied."

Net zoals bij andere ziektes die door teken worden overgedragen, kunnen de bacteriën een waaier aan symptomen veroorzaken; zoals koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en spierpijn. Dokters slaagden er wel in de ziekte te bestrijden met antibiotica.

Teken dragen doorgaans bacteriën mee die op grotere dieren overleven, zoals muizen, herten en vee. De wetenschappers veronderstellen dat de pas ontdekte bacteriën afkomstig zijn van geiten en worden overgedragen door de Ixodes persulcatus. Die komen naast China ook voor in Oost-Europa, Rusland en Azië, waaronder Japan. Meer dan een vijfde van de wereldbevolking zou binnen het bereik van zo'n teek leven.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels