Nu ook Justin Bieber allergisch is aan gluten: is werkelijk iedereen intolerant?

unsplash
Justin Bieber maakte onlangs bekend dat hij allergisch is aan gluten. En hij is lang niet de enige, zo blijkt. Gemiddeld één persoon per gezin zou tegenwoordig met een voedselovergevoeligheid kampen. Hoe komt het toch dat steeds meer mensen een bepaalde intolerantie lijken te hebben? Wij vroegen het aan onze deskundige.

Voedselintoleranties: er is al veel inkt over gevloeid. Want zijn we effectief met z’n allen gevoeliger geworden voor pakweg lactose en gluten, of is het gewoon hip om intolerant te zijn? Volgens Christine Tobback, diëtiste gespecialiseerd in voedselintoleranties en pseudo- allergieën, is het alvast niet toevallig dat er momenteel zoveel mensen door getroffen lijken te worden. “De enorme opkomst van voedselovergevoeligheden is grotendeels te wijten aan onze huidige maatschappij. De toenemende stress, onzekerheid en verhoogde werkdruk, maar ook de pollutie moeten met de vinger gewezen worden als we zoeken naar oorzaken waarom we ze ontwikkelen.” Het zouden vooral onze lever- en darmfunctie zijn die daar overgevoelig op reageren, vertelt Tobback. “Door stress komen er stoffen vrij die onze levercapaciteit overbelasten. Voeg daar de luchtvervuiling bij en je lever raakt helemaal vermoeid. Daardoor kan dat filterorgaan, dat ons beschermt tegen toxiciteit, moeilijker stoffen verwerken die toegevoegd of van nature aanwezig zijn in onze voeding. Uiteindelijk wordt je vertering onder druk gezet en raak je verzwakt. Maar ook onze darmbewoners worden voortdurend aangevallen. Door stress en pollutie vallen er namelijk telkens goede bacteriën weg die ons normaal gezien beschermen tegen indringers die ons ziek kunnen maken.”

Te eenzijdig ...

Maar ook eenzijdige diëten werken volgens Tobback voedselintoleranties in de hand. “Voor een korte periode kunnen strenge en eenzijdige diëten helpen om af te vallen, maar op lange termijn kan het volgen van zo’n crashdieet nefast zijn voor onze darmflora. Die kan pas optimaal werken als we zo gevarieerd mogelijk eten. Dat betekent eiwitten, koolhydraten en vetten. Dus rijst, pasta, aardappelen en wat brood in combinatie met wat vlees, vis, gevogelte, ei en kaas. Doe je dat niet, dan richt je blijvende schade aan je darmflora aan, waardoor je nog sterker op een intolerantie reageert of er soms een ontwikkelt. Hou je dus nooit te lang aan zo’n dieet. Bovendien volgen we al die diëten vaak veel te streng en leggen we ons beperkingen op die vaak niet nodig zijn. Je hoeft bijvoorbeeld helemaal niet glutenvrij te eten als je niet intolerant bent. Al die beperkingen veroorzaken alleen maar meer stress. En die stress zorgt voor bijkomende klachten zoals migraine, reuma en maag- en darm-problemen.”

... en te gezond

Daarnaast krijgen ook steeds meer mensen last van verteringsproblemen omdat ze net té gezond willen eten. Christine Tobback: “In principe kan je op elk voedingsmiddel reageren, maar hoe meer je van iets eet, hoe groter de kans. Dat kunnen ook heel onschuldige of gezonde voedingsmiddelen zijn zoals fruit, groenten en noten. Het lijkt misschien paradoxaal, maar veel personen krijgen net meer last omdat ze té gezond eten. Ze zetten te veel fruit en noten op het menu en kopen alleen het donkerste brood. Dat zorgt ervoor dat maag-darmproblemen en intoleranties getriggerd kunnen worden. Daarnaast schrappen we alle vetten en koolhydraten uit ons voedingspatroon. Brood-smeersel is uit den boze en salades worden alleen nog met azijn of citroen overgoten en met zo weinig mogelijk olie. Maar olie en broodsmeersel zijn net van cruciaal belang om darmfermentaties te onderdrukken en allergische reacties te verlagen.”

“Verder kunnen maaggevoeligheid, een voorgeschiedenis van een doorgemaakte hepatitis of darminfectie evenals langdurig gebruik van antibiotica de kans op intoleranties verhogen. Het is ook goed om te weten dat intoleranties zich vaak op latere leeftijd ontwikkelen. Dat komt doordat de werking van enzymen, net zoals andere orgaanfuncties, achteruitgaan met de leeftijd. En het is net door het onvermogen van het lichaam om bepaalde enzymen aan te maken dat voedselintoleranties ontstaan”, aldus de diëtiste.

Individuele zaak

Tobback benadrukt dat voedselintoleranties vooral een individuele zaak zijn. “Voedselovergevoeligheden moeten echt per persoon bekeken worden. Ga dus niet meteen het dieet van je beste vriendin volgen en vraag altijd raad aan een diëtiste. Op eigen houtje zomaar een dieet volgen kan op lange termijn voor problemen zorgen en je dus ook gevoeliger maken voor bepaalde voedingsmiddelen.”
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rene Dannau

  alles in naam van het productieproces men stopt er de grootste rommel in om het langer vers te houden, waardoor het onverteerbaar word en je spijsvertering om zeep helpt, zo zijn er al frietjes die na het bereiden nog minstens 6 maanden kunnen onveranderd blijven liggen.

 • Edwige Spiegel

  Allergisch .....? Interessant modeverschijnsel. Ik ken niemand met een gluten-allergie. En ik kom uit een héél grote familie + héél grote vrienden- en kennissenkring, en iedereen eet daar alles! Al even belachelijk gedoe als de vegetariërs-veganisten hypes. Modeveschijnselen en marketing (commerce). Wat een hoop flauwekul.

 • Peter Buyck

  De meeste intoleranties liggen... in het productieproces (of liever de fabricage van bvb industrieel brood, de sandwiches die wekenlang 'vers' blijven, ...). Alles moet 'verbeterd' worden. Waarom moet een goed basisproduct verbeterd worden met chemische toevoegingen om sneller te rijzen, mooier te kleuren, sneller de bakken...?

 • Johannes Martens

  Ik ben allergisch aan Justin Bieber...