Nu de Antwerp Ten Miles voorbij zijn: mag je sporten als je nog spierpijn hebt?

thinkstock
Gisteren haalde je in al die lopende glorie de eindmeet van de Antwerp Ten Miles. Wat een gevoel! Heerlijk toch? En je bent meteen gemotiveerd om er vandaag opniéuw in te vliegen. Maar mag dat eigenlijk wel als je nog stijf bent van gisteren?

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten spierpijn. Zo heb je spierpijn door cardio en spierpijn door krachttraining. De algemene richtlijn is dat je sneller herstelt van spierpijn door cardio dan spierpijn die afkomstig is van krachttraining.

Een overzicht:
* cardiotraining (hardlopen, skeeleren, fietsen etc): 24 uur rust
* zware cardiotraining (langer dan 2 uur): minimaal 48 uur rust
* krachttraining: 48 uur rust
* Zeer intensieve krachttraining: 72-96 uur rust

Sporten met spierpijn, mag dat nu?
Wel, ja en nee. In principe hangt alles af van het schema dat je volgt. Gisteren heb je bij het lopen vooral je benen aan het werk gezet, dus dan wacht je best tot de pijn gaan liggen is of je spieren minder stijf zijn om opnieuw een loopsessie in te plannen of beenoefeningen te gaan doen.

Wat wél kan, is om een andere sport te doen die bijvoorbeeld vooral op armen werkt. Zolang je een andere spiergroep traint en je pijnlijke spieren dus nog kunnen rusten, is het geen enkel probleem om vandaag alweer in de fitness te staan.

Te veel rust is ook niet goed
Wacht ook niet te lang voor je weer aan het sporten gaat, want dan bestaat het gevaar dat je nooit echt vooruit gaat. Wanneer je lichaam herstelt na een training, betekent dat dat het ook naar een hoger niveau gaat. Maar wacht je te lang, dan daal je weer tot je beginniveau, en is je work-out dus voor niets geweest.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Buyck

    Spierpijn betekent vooral... dat de spieren essentiële voedingselementen missen en dus honger en dorst hebben na een te intensieve activiteit (ja zelfs de jobstudent die meegaat met de vuilkar ...). Rehydrateren en voeden is de eerste boodschap. Magnesium (zelfs die van Kruidvat) is een wondermiddel hierbij. Inspanning en recuperatie zijn afhankelijk van de conditie van de atleet/arbeider/jobstudent/...

  • Mario Tersago

    Na lange cardiotraining kan het in principe geen kwaad om daags nadien, alsnog een lichte cardiotraining in te plannen maar met minimale intensiteit (-120bpm/hartslag). Op deze manier zorg je voor een goede bloedstroming, betere afloop van afvalstoffen/melkzuur en bevorder je recuperatie. Gisteren 5 uur op de fiets gezeten en vandaag terug op souplesse en rustig tempo een uurtje trainen..