Nooit doen! Je gsm in je broekzak of beha stoppen

Thinkstock
De smartphone lijkt bij heel wat mensen wel aan hun hand vastgelijmd. Maar de Amerikaanse professor Devra Davis bestudeerde jarenlang de effecten van stralingen door gsm's en waarschuwt voor de gevaren van het toestel in je zak of beha te dragen.

Stralingen die gelijkaardig zijn aan wat gsm's uitzenden worden in de medische wereld gebruikt om bijvoorbeeld leverkanker op te sporen. Ook zegt Devra dat artsen met deze stralingen kanker opsporen of dat ze kunnen helpen voor een betere absorptie van medicatie. De reden waarom dit mogelijk is, is omdat de stralingen de bloedbarrière afbreken. Die beschermt het brein tegen vreemde stoffen die de hersenen kunnen beschadigen.

Ook al kunnen dit soort stralingen voor heel wat positieve doeleinden gebruikt worden, toch zijn ze niet helemaal onschadelijk. De Amerikaanse wetenschapster Davis is een experte wat de effecten van gsm-stralingen betreft. Ze heeft al gewaarschuwd dat de toestellen meer kwaad dan goed doen. In een gesprek met het National Institute of Environmental Health Sciences gaf ze onlangs de raad: "Steeds meer mensen stoppen hun toestel in hun beha of in hun broekzak. Door wat ik weet over de blootstelling aan de telefoons, baart dit me heel wat zorgen."

Een gsm in je broekzak kan de botdichtheid in het bekken aantasten

Professor Devra Davis

Stralingen kunnen ook schadelijke effecten hebben, zoals het beschadigen van het DNA, de mannelijke vruchtbaarheid en ze kunnen veranderingen in het metabolisme van het brein veroorzaken. En dat is nog niet alles, onderzoekers hebben ook ontdekt dat het gebruik van mobiele telefoons kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van een depressie, diabetes en hartritmestoornissen.

Professor Devra haalde in het gesprek een specifiek geval aan waarbij een jonge vrouw tumoren in de borst ontwikkelde in exact dezelfde vorm als de gsm die ze gewoonlijk op die plek in haar beha stopte. Maar Devra waarschuwt ook voor de gevaren van je gsm in je broekzak te bewaren. "Kijk maar eens in de gebruiksaanwijzingen van je iPhone, daarin staat letterlijk het advies dat je dit beter niet doet. Een studie heeft namelijk aan het licht gebracht dat dit de botdichtheid in het bekken kan aantasten. Daarom kan het verstandig zijn je smartphone in een handtas en niet je broekzak te bewaren."
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.