NINA gaat nuchter: "142 euro per maand aan alcohol, heb ik een probleem?"

nina.be
"Zullen we anders met de hele NINA-redactie meedoen aan Tournée Minerale?" Het is een goed voornemen dat ontstaat op een maandagochtend in december, met de bonkende hoofdpijn van de afgelopen katerzondag nog pijnlijk vers in het geheugen. Solidair met de 125.555 deelnemers overleeft de online NINA-redactie deze maand op thee, tonic en tomatensap. Het verslag daarvan lees je elke maandag. Deze week: wat doet zo'n maand voor je portemonnee?

Nina: "Vergeef mij, Lezer, want ik heb gezondigd "

De nadelen van een alcoholvrije maand kregen hier vorige week al uitgebreid hun moment de gloire. Tijd om die beloofde voordelen eens met de realiteit af te toetsen. En ik moet toegeven: na een kleine twee weken blijft die portemonnee als bij wonder een stuk rijkelijker gevuld. Doorgaans behoort "wie drinkt er nog iets?" tot mijn vaste vocabularium op een avondje uit met vrienden, volgens het rondjesprincipe waarbij er altijd wel een paar mensen "vergeten" dat het af en toe ook hun beurt is. Op een standaard café-avond geef ik dan ook een pak meer uit dan wanneer je alleen je eigen drankjes zou betalen. Maar tijdens Tournée Minérale pas ik zelf voor dat rondjesprincipe. Met twee theetjes op een hele avond is een traktatie van 10 pinten misschien toch een béétje buiten verhouding. Na deze 12 dagen lijkt het dan ook alsof een milde, anonieme schenker mij tandenfeegewijs sponsort met briefjes van 20 euro, want ze blijven maar in mijn portefeuille zitten. Financieel gezien is alcohol van het menu schrappen dus absoluut een interessante keuze.

Maar geld maakt niet gelukkig, zo praat ik voor mezelf die twee pintjes goed die op zaterdagavond dan toch geheel tegen de regels in mijn maag belanden. Vergeef mij, Lezer, want ik heb gezondigd en ben er niet trots op. De plaats van het misdrijf was een feestje, er waren getuigen van, en ik zal mijn straf plichtsbewust uitzitten, zijnde publieke vernedering en vooral ook lichte teleurstelling in mezelf. Maar succes is één keer meer opstaan dan je gevallen bent, (wat ik overigens niet letterlijk gedaan heb. Het waren écht maar twee pintjes) dus ik geef het nog niet op.

kos

Geld maakt niet gelukkig, zo praat ik die twee pintjes op zaterdagavond goed

Sophie: "Mijn koopkrachtigheid blijft status quo"

Eerlijk is eerlijk, waar vriendlief tijdens zijn alcoholloze maand plots geld te over had voor een nieuw paar schoenen, broek, jas en ander mannenspul, blijft mijn koopkrachtigheid min of meer status quo. 

Teleurstellend, maar niet geheel onverwacht. Zelf wijt ik het aan mijn gematigde drinkgewoontes - ook in andere maanden drink ik niet opvallend veel meer, terwijl het lief op één avond alleen al een indrukwekkend aantal (acht om precies te zijn) Duvels kan verzetten - al blijft meneer er rotsvast van overtuigd dat het eerder aan mijn voorkeur voor veel te dure schoenen ligt. De waarheid ligt wellicht ergens in het midden (of gewoon in mijn schoenenkast).

Daarbij, als als ik dat rode wijntje dan toch moet laten staan, dan moet het alternatief minstens evenzeer de moeite waard zijn. Van hippe kurkuma latte's tot fruitige gemberinfusies en huisgemaakte chocolademelk met alles erop en eraan (lees: echte chocolade, een toef slagroom en marshmallows on top), mijn alcoholvrije keuzes zijn dan wel even lekker, helaas vaak ook even duur. En nòg slechter voor de lijn, vrees ik, maar dat is dan weer een ander verhaal.

kos

Als ik dat rode wijntje dan toch moet laten staan, dan moet het alternatief wel de moeite waard zijn.

Timon: "Er staat nog verdacht veel geld op mijn rekening"

"Alcohol is duur" staat te lezen op de site van Tournée Minérale. Eén van de voordelen van een maand niet drinken is volgens de organisatie dat je een flinke som geld uitspaart. Via een alcoholcalculator kun je uitrekenen hoeveel net. Het gemiddelde Belgische gezin gaf in 2014 zo'n 462 euro uit aan alcoholische dranken. Ik geef volgens de tool meer dan 142 per MAAND uit aan drank. Bijna het driedubbele dus. Heb ik een probleem?

Een kleine rondvraag bij mijn vrienden leert dat ik gelukkig niet de enige ben die zoveel uitgeeft aan alcohol. Blijkbaar moet je nu eenmaal iets over hebben voor een bruisend sociaal leven, of toch in de kringen waarin ik mij vertoef is dat zo. Twee weken watertjes en cola bestellen, leert mij inderdaad dat ik véél geld spendeer aan tipsy worden. Niet dat een pintje zoveel meer kost dan een water (schandalig, I know), maar je drinkt nu eenmaal geen tien flesjes Spa blauw achter elkaar. Daarnaast spreek ik beduidend vaker af bij vrienden thuis in plaats van op café of restaurant, wat natuurlijk ook scheelt in de portemonnee.

Conclusie? Na wederom een weekend niet drinken, staat er nog verdacht veel geld op mijn rekening. Ideaal voor een tournée générale op 1 maart, zegt. Ik kan al niet wachten!

kos

Blijkbaar moet je nu eenmaal iets over hebben voor een bruisend sociaal leven
1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Anonymous

    "142 euro per maand aan alcohol. Heb ik een probleem?" Zeker wel! Daar kom ik nog niet aan op jaarbasis.