Nieuwe studie bewijst dat er 5 types probleemdrinkers zijn: herken jij jezelf?

Getty Images/Cultura RF
Het VAD, het Vlaamse expertisecentrum voor alcohol, adviseert volwassen mannen en vrouwen maximaal 10 standaardglazen alcohol per week te drinken. Duidelijke richtlijnen op papier, maar voor velen lastig na te komen in de praktijk. Een nieuwe studie, gepubliceerd in Alcohol & Alcoholism, identificeerde 5 subgroepen van probleemdrinkers, om het zo makkelijker te maken om problematisch alcoholverbruik in te schatten en betere behandelingen op maat aan te kunnen bieden.

De studie is gebaseerd op data van 5.400 volwassenen tussen 18 en 64 jaar die alcohol drinken. Alle deelnemers voldeden aan minstens 2 van de 11 symptomen die wijzen op problematisch drinken. Symptomen zoals meer of langer drinken dan gepland was, het moeilijk hebben om het alcoholverbruik te minderen, fysieke gevolgen ervaren van alcohol, een sociaal of professioneel leven hebben waarbij alcohol erg belangrijk is en blijven drinken ondanks persoonlijke of gezondheidsproblemen.

Over het algemeen dronken alle deelnemers dus (te) veel. Maar verder doken bepaalde conclusies op waardoor de onderzoekers ze konden opdelen in 5 verschillende subgroepen.

1. ‘Enkel schadelijke effecten’

Met 34% van de deelnemers die tot deze groep behoort, is het de meest voorkomende onder de problematische drinkers. Mensen in deze groep ervaren al eens een kater of afkickverschijnselen door te veel te drinken, maar ze hebben verder weinig andere problemen door hun alcoholconsumptie. In deze subgroep zitten veelal jongvolwassenen.

2. ‘Risico op een door alcohol teweeggebracht letsel’

25% van de deelnemers behoort tot de groep die risico loopt op een letsel dat teweeggebracht is door alcohol. Denk daarbij bijvoorbeeld aan onveilige seks hebben terwijl je dronken bent en onder invloed rijden of zwemmen. Verrassend genoeg zitten in deze groep vooral ouderen, met een gemiddelde leeftijd van 58 jaar.

3. ‘Erg problematisch, weinig invloed’

De volgende groep, waartoe 21% van de deelnemers behoort, voldoet aan verschillende symptomen van problematisch drinken. Maar ze vinden niet dat dat veel invloed heeft op hun leven. Zoals gedacht bestaat deze groep voornamelijk uit jongeren – waarschijnlijk omdat veel van hen studeren en alcohol (lees: bingedrinken) daarbij een grote rol speelt. Op het moment zelf ervaren ze weinig hinder omdat ze nog jong zijn, maar ze kunnen blijvende schade oplopen.

Ook veel Belgische jongeren zullen zich hier vast in herkennen. Niet lang geleden schreven we nog dat het aantal jongeren dat op de spoedafdeling belandt door een overdosis alcohol, historisch hoog ligt in ons land.

4. ‘Moeilijk om te minderen’

13% van de deelnemers valt in de categorie ‘moeilijk om te minderen’, of zij die aan het minste aantal symptomen voldoen maar het moeilijk vinden om minder te drinken. Vooral volwassenen boven de 53 jaar zitten in deze groep.

5. ‘Bijzonder problematisch’

Als laatste is er nog de – gelukkig maar – minst voorkomende groep: ‘bijzonder problematisch’. Ongeveer 7% van de deelnemers behoort hiertoe en voldoet aan ongeveer alle symptomen, inclusief negatieve effecten op hun persoonlijk leven en gezondheid. De gemiddelde leeftijd in deze groep is 48.

Volgens de auteurs van deze studie dienen deze groepen vooral om aan te tonen dat lang niet iedereen met een drankprobleem daarom in de goot op straat ligt of van ’s ochtends vroeg al aan de fles zit. Het probleem is volgens hen veel breder en groter dan dat en ze hopen hier zo aandacht op te vestigen.

Hoe zit het met jouw alcoholverbruik? Drink je (te) veel en tot welke groep behoor je dan?

Poll

Tot welke groep behoor jij?

 • ‘Enkel schadelijke effecten’ 39%
 • ‘Risico op een door alcohol teweeggebracht letsel’ 7%
 • ‘Erg problematisch, weinig invloed’ 6%
 • ‘Moeilijk om te minderen’ 37%
 • ‘Bijzonder problematisch’ 11%6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Caroline Bex

  Ik drink bijna nooit alcohol. Als ik de glazen alcohol kan tellen op één hand voor een volledig jaar zal het al veel zijn. De smaak zegt me niets, het gevoel nog minder... En van één glas krijg je geen kater!

 • Karel van Velzeke

  ik vind het veel te ingewikkeld ,hoe moet je weten tot welke groep je thuis hoort? een studie waar we zoals altijd niets aan hebben .

 • dol de peeze

  Ik behoor tot geen enkele van die groepen. Ik kan dus niet stemmen hoe stom is dat weer. Het is alsof ik in 1 van die groepen MOET vallen. Ik drink misschien 1 keer per maand een glas alcohol. Nu met de feestdagen zal dat eens iets meer zijn, misschien dat ik dan over al die dagen aan 3 glazen kom. Blijkbaar ben je dus een uitzondering als je zeer weinig alcohol drinkt.

 • Eida Lam

  Ik ken ook zo'n mensen Marijke en om eerlijke te zijn vind ik dat gewoon erg voor hen want altijd ligt er een groot lijden aan de oorsprong van dat soort drinken. Veel probleemdrinkers van dat soort dat u beschrijft zijn mensen die eigenlijk op de rand van klinische depressie zitten maar dat zelf nooit hebben herkend of hulp voor hebben gezocht.

 • DIRK VAN DESSEL

  Punt 6 is vergeten , noodzakelijke hydratatie van een "droge" lever.