Nieuwe pil vervangt injecties voor diabetici

getty
Voor diabetespatiënten die hun insuline-injecties beu zijn, is er een oplossing in de maak: een pil met micronaalden die de insuline vrijgeven in de dunne darm.

Heel wat medicijnen kunnen niet ingenomen worden als pil, omdat het maag- en darmstelsel de eiwitten in de pil afbreekt voor ze hun werk kunnen doen. Maar onderzoekers en ingenieurs van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben nu een capsule ontwikkeld met een coating van polymeer, die bestand is tegen het agressieve en zure milieu van de maag. Eens de pil de dunne darm bereikt, komen oplosbare micronaalden vrij die zich aan de darmwand hechten en zo de medicatie in de bloedbaan brengen. Door het grote oppervlak van de dunne darm kunnen medicijnen gemakkelijk opgenomen worden. Experimenten in zowel dierlijk als menselijk weefsel hebben aangetoond dat het toedienen van insuline via micronaalden effectief is, geen weefsel beschadigt noch voor ernstige bijwerkingen zorgt. De capsule is enkel met insuline getest, maar de onderzoekers verwachten dat ook andere medicatie gelijkaardig toegediend zal kunnen worden.

Zo'n 40.000 Belgen die aan diabetes type 1 lijden, moeten dagelijks insuline nemen om hun bloedsuikerspiegel naar beneden te halen. Insuline wordt doorgaans niet voorgeschreven aan patiënten met diabetes type 2, die aan zwaarlijvigheid is gelinkt.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emmely Vranckx

  Cindy, als type 1 diabeet weet ik wat het is om gekwetst te worden dus dat was al helemaal mijn bedoeling niet. Mijn excuses dus. Het ergert me gewoon zo mateloos dat type 1 en type 2 te pas en te onpas verward worden terwijl type 2 allerminst een autoimmuunziekte is, maar vaak (maar dus niet altijd) aan levensstijl te wijten is. Ik denk dat je mijn punt wel begreep. Het ging over het zogenaamd genezen aan diabetes door voeding aan te passen. Complete nonsens.

 • Cindy Moen

  Emmely, nu je het over nuance hebt... dan zou ik je die ook aanraden qua het generaliseren van type 2, volgens jou te wijten aan een foute levensstijl! Dit is niet altijd het geval namelijk waardoor je hiermee mensen (waarschijnlijk onbedoeld) mee kwetst. Er bestaat ook insuline resistentie bijvoorbeeld terwijl je alvleesklier wel insuline aanmaakt, is je lichaam hier resistent voor maar wat zich wel nestelt in je vet waardoor er overgewicht ontstaat zonder dat iemand dan ongezond leeft of eet!

 • Emmely Vranckx

  Marcelle, misschien best erbij vermelden dat je type 2 bedoelt? Type 2 is te wijten aan een foute levensstijl. Type 1 is een ongeneeslijke autoimmuunziekte... Door je voedingsstijl aan te passen, kan je een goede regeling nastreven. Genezen kan niet op die manier! Zonder dat zogenaamde vergif (insuline) dat je bedoelt, is een diabetespatiënt type 1 ten dode opgeschreven. Enige nuance is hier dus wel op zijn plaats.

 • Willy De Gieter

  Proficiat marcelle. En wat als je diabetes type 1 modi type 3 hebt, maw als je diabetes hebt door erfelijkheid, maar niet door een verkeerd voedingspatroon zoals bij jou overduidelijk het geval was?

 • monique bolen

  Mijn haar komt altijd recht als ik lees dat type 2 met zwaarlijvigheid te maken heeft, bij ons zit het in de familie en nee wij zijn niet van het type die zwaarlijvig zijn. Sommigen krijgen de melding na sterk te vermageren en anderen verzwaren eenmaal de ziekte zich manifesteert. Ik woog met moeite 50kg en plots kreeg ik gewicht bij, op mijn voeding letten hielp niet daar ik er mee vertrouwd was door familieleden en verschijnselen optraden was het sein een dokter te raadplegen.