Nieuwe hype: moedermelk als 'superfood' voor volwassenen

Artsen waarschuwen voor de gevaren van online gekochte borstvoeding

Artsen waarschuwen voor de gevaren van online gekochte borstvoeding
THINKSTOCK Artsen waarschuwen voor de gevaren van online gekochte borstvoeding
Steeds meer volwassenen kopen online moedermelk omdat ze denken dat het gezond is en zelfs kanker zou genezen. Volgens artsen is dat niet bewezen en kan het nieuwe vermeende superfood schadelijk zijn.

De online markt waar volwassenen voor zichzelf moedermelk kopen, floreert. Websites en forums toeteren over de gezondheidsvoordelen die dit superfood zou bieden.

Bodybuilders zou het helpen spieren kweken. Moedermelk zou je immuniteit stimuleren. En het verteert makkelijker dan koe- of andere melk. Maar volgens professor Sarah Steele van de Queen Mary universiteit in Londen biedt moedermelk geen voordelen voor volwassenen en schuilt er gevaar in online gekochte borstmelk.

Andere opname voeding
"Menselijke moedermelk heeft niet de voordelen die je online leest", zegt Steele tegen CBS News. Moedermelk is de uitgelezen voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby.

"Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk", aldus Steele. Ze wijst er ook op dat de samenstelling van moedermelk wijzigt naarmate de baby groeit, waardoor ook de voedingswaarde varieert.

Drugs, alcohol
De samenstelling van moedermelk die online wordt aangekocht zal ook afhankelijk zijn van de levensstijl van de moeder die ze levert. "Medicatie, illegale drugs, alcohol en voeding belanden in de melk. Vrouwen die hun moedermelk online verkopen, geven ook informatie over hun levensstijl en eetpatroon, maar misschien vergeten ze bepaalde zaken te vermelden".

Medicatie, illegale drugs, alcohol en voeding belanden in de melk. Vrouwen die hun moedermelk online verkopen, geven ook informatie over hun levensstijl en eetpatroon, maar misschien vergeten ze bepaalde zaken te vermelden

Professor Sarah Steele

Recent onderzoek bracht aan het licht dat 11 van 102 stalen online gekochte moedermelk aangelengd was met koemelk.

HIV en syfilis
Daarnaast kan moedermelk ook bacteriële en virale ziektes overbrengen waaronder hepatitis, HIV en syfilis.

"Tijdens hun zwangerschap werden die vrouwen op virussen getest, maar seksuele en andere activiteiten na de bevalling kunnen een vrouw blootstellen aan virussen die ze onbewust doorgeeft aan wie de melk drinkt".

Kankerbehandeling
Bacteriële ziektes die via voeding worden doorgegeven zijn in het bijzonder schadelijk voor mensen met een zwak immuunsysteem zoals kankerpatiënten. Precies zij zouden op de hype van de moedermelk kunnen springen als ze geloven in de geneeskracht.

Het eiwit-lipide HAMLET dat in moedermelk zit, zou volgens recent onderzoek kunnen gebruikt worden in een kankerbehandeling. Maar artsen waarschuwen dat dit zich niet vertaalt naar de menselijke consumptie van moedermelk. "Het onderzoek zit in een vroeg stadium, dus we kennen de uitkomst nog niet", zegt Steele.

Amerikaanse artsen roepen de overheid en gezondheidswerkers op om correcte informatie over moedermelk te verspreiden en zo de mythes te ontkrachten rond het zogenaamde "vloeibaar goud" voor volwassenen.