Nieuwe gezondheidstrend: holistisch leven

Photo News
De zomer komt eraan, en dus gooien we allemaal onze levensstijl om. Wie het beu is om gewoon doorsnee op de loopband te staan en gezond te eten kan iets nieuws proberen: een holisitische levensstijl.

Madonna, Gisele Bündchen, Gwyneth Paltrow, Oprah Winfrey en ook Jennifer Aniston zweren er al bij. En dat zij er goed uitzien, dat staat buiten kijf. Hoog tijd om eens in te zoomen op wat die holistische trend precies inhoudt.

Wat is het?
De term is afkomstig van het Griekse woord 'holon' en betekent zoveel als 'geheel'. Daarmee doelt men op de band tussen je omgeving en je lichaam. Als je zorg draagt voor de planeet, dan verzekert die een goede omgeving voor jou en je kinderen. Dat kan je ook doortrekken naar je gezondheid. Waar de aarde is opgebouwd uit vier elementen is dat met ons lichaam net hetzelfde. Water (ons lichaamsvocht), materie (onze botten en spierweefsel)n lucht (onze ademhaling) en vuur (onze lichaamstemperatuur).

Voor je gezondheid is het belangrijk dat die vier elementen in balans zijn. Een voorbeeld, uit het leven gegrepen: te veel gedronken gisterenavond? Dan heb je het vocht in je lichaam troebel gemaakt met alcohol en word je getrakteerd op een serieuze kater.

Hoe doe je het?
In de praktijk betekent het vooral dat je zorgt draagt voor je lichaam en de aarde. Enkele praktische tips:

1. Kies zoveel mogelijk voor duurzaam eten. Biologische groentjes en niet te veel vervuilende verpakkingen.

2. Doe aan slow shopping. Niet kopen om te kopen, maar spring bewust om met materiële bezittingen, om zo de afvalberg te verkleinen.

3. Kies voor spirituele sporten waarbij je één wordt met de natuur. Yoga of meditatie zijn niet alleen goed voor je lichaam, maar geven je ook meer rust.

4. Matigen is de sleutel. Natuurlijk kan een glaasje wijn of een lekker brunch op zondag, maar zorg dat je daarna alles weer in balans brengt.

Photo News