Nieuwe eetstoornis onder studenten: drunkorexia

thinkstock
Je in het weekend vol laten lopen met alcohol en de rest van de week niets meer eten. Steeds meer studentes zijn enthousiast over dit dieet, maar volgens specialisten is het een gevaarlijke trend.

In Amerika bestond het fenomeen al enige tijd, maar de Amsterdamse krant Het Parool schrijft dat "drunkorexia" nu ook snel populairder wordt onder Nederlandse studenten. Minder eten om meer te kunnen drinken: in het weekend volop wijntjes en pintjes drinken, om dit vervolgens de rest van de week te compenseren door alleen crackers te eten en extreem te sporten.

Marije (23) is enthousiast over het dieet. "Het beste van twee werelden eigenlijk: een mooi lijf en tegelijkertijd lol blijven hebben in de weekenden." Al merkt ze ook de keerzijde: "Ik merk wel dat het mij lichamelijk steeds meer begint op te breken. Ik ben veel sneller moe, ik slaap slecht door de stress rondom het eten en heb moeite om me te concentreren."

Gevaarlijk
Volgens specialisten is het een gevaarlijke ontwikkeling. Op een lege maag heeft de alcohol veel meer effect: je kunt makkelijker bewusteloos raken of een alcoholvergiftiging krijgen. Daarnaast hebben de studentes gedurende de week minder energie en krijgen ze last van haaruitval. 

Linda Duits, communicatiewetenschapper aan de Universiteit Utrecht, vertelt aan Parool: "De grondslag van drunkorexia ligt bij een veel groter probleem, namelijk dat vrouwen over het algemeen problematisch omgaan met calorieën. En daar komt bij dat studenten nog onder sociale druk staan om veel te drinken. Die combinatie kan ontaarden in diëten."