Nieuwe behandeling van kanker bij jonge kinderen

UNKNOWN

Een recente studie van het Centrum voor Medische Genetica van het UZ Gent (CMGG) opent perspectieven voor een nieuwe moleculaire behandeling van neuroblastoom. Dat is een kwaadaardige tumor die ontstaat op het moment dat het zenuwstelsel zich ontwikkelt, en dus vooral voorkomt bij baby's en jonge kinderen. Een nieuwe molecule zou de groei en uitzaaiingen van de tumor sterk kunnen afremmen, meldt de Universiteit Gent.
 
Ongevoelig voor chemo
Typisch voor neuroblastoom is dat de tumorcellen vaak niet meer gevoelig zijn voor klassieke chemotherapie. Door deze chemoresistentie is de kanker een van de meest dodelijke voor baby's en jonge kinderen.
 
Nieuwe molecule
De onderzoekers gingen op zoek naar nieuwe behandelingen om de prognoses van de jonge patiëntjes te verbeteren. Ze ontdekten dat een nieuwe molecule, nutlin-3, in staat is om in een aantal gevallen van chemoresistent neuroblastoom heel gericht het p53-eiwit te activeren. Dit eiwit zorgt ervoor dat de neuroblastoomcellen niet meer verder delen en massaal afsterven, op voorwaarde dat er geen mutatie in het p53-eiwit aanwezig is. Wanneer muizen met chemoresistent neuroblastoom behandeld worden met nutlin-3, remt dit de groei sterk af van zowel de primaire tumor als van de uitzaaiingen in lever en longen. Dit wijst erop dat de molecule een belangrijke aanwinst kan betekenen voor de behandeling van kinderen met neuroblastoom. (belga/vsv)