Nieuw onderzoek: zout lijkt ons juist te beschermen tegen hartfalen

Een patatje (100 gram) bevat 0,5 gram zout, zegt de Nederlandse Nierstichting
ANP Een patatje (100 gram) bevat 0,5 gram zout, zegt de Nederlandse Nierstichting
Is zout goed of slecht voor onze gezondheid? Met nieuw onderzoek laait de discussie weer op.

Zó lang zit zout al in het verdomhoekje dat je haast geen comeback meer verwacht, maar nu krijgt de smaakmaker bijval van Canadese onderzoekers. Bij de liefst 90.000 deelnemers aan hun onderzoek kwam een hogere kans op beroertes pas in beeld bij wie exorbitant veel zout gebruikt. Dat niet alleen: zout lijkt zelfs ietwat te beschermen tegen hartfalen, schrijft het team onder leiding van Andrew Mente in het vermaarde vakblad The Lancet. Maar niet iedereen is overtuigd.

Je hebt 21% van dit artikel gelezen
40 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim De Vos

  Zouden ze niet beter al die onderzoekers met hun gesubsidieerde onderzoeken naar huis sturen?

 • Jean Lazoore

  De ene keer is boter slecht, de andere keer niet meer. De ene keer is vet slecht, de andere keer niet meer. Idem met zout en andere producten. Al die onderzoeken , het is altijd goed voor iemand = Job creatie.

 • Jeroen Dekop

  Vandaag mag dat niet en morgen wel, geneeskunde en weerbericht hebben veel gemeen.

 • Lydia Appelmans

  Zout zorgt ervoor dat de hormonale en electrische processen in ons lichaam goed werken, dus ook ons hart. Wel kiezen voor het grijze of roze grof zout. Het gewone keukenzout is gemengd met zand en gemalen glas en dat beschadigt de aders. Ook vet hebben we nodig.

 • PIETER ROGIERS

  Wat gaat ze ons eigenlijk nog allemaal wijsmaken? 30 jaar lang maakte de margarine-industrie ons bijvoorbeeld bang van boter, vandaag tracht de veggie-industrie ons op alle mogelijke manieren een afkeer van vlees te doen krijgen. Er heeft altijd iemand belang bij het afbreken en/of promoten van iets!!