Nieuw geneesmiddel huidkanker dubbel zo efficiënt als chemo

THINKSTOCK
Het Europees Geneesmiddelenagentschap heeft een positief advies gegeven voor Opdivo, een geneesmiddel dat de overlevingskansen van patiënten met gevorderde huidkanker verdubbelt. Dat schrijft de krant De Standaard.

Jaarlijks wordt er bij ongeveer 2.500 Belgen een melanoom vastgesteld, de meest agressieve vorm van huidkanker. Per jaar overlijden ongeveer 320 Belgen aan de aandoening. Voor wie er slecht voorstaat omdat de tumor uitgezaaid is of een operatie onmogelijk is, is er nu een geneesmiddel dat de overlevingskansen verdubbelt.

Uit een klinische studie blijkt dat 73 procent van patiënten met een vergevorderd melanoom een jaar later nog leven wanneer ze Opdivo toegediend krijgen, ten opzichte van 42 procent van een groep die een normale chemokuur volgt. Een tweede studie toonde aan dat bij een derde van een groep patiënten die eerder al een behandeling kreeg voor huidkanker, Opdivo wel aansloeg. Bij de controlegroep die behandeld werd met chemo was dat slechts 11 procent.

Europese markt

Opdivo is sinds vorig jaar te verkrijgen in de Verenigde Staten. Nu gaat ook voor Europa het licht op groen. Tegen het einde van de maand juni zou het geneesmiddel op de Europese markt beschikbaar moeten zijn.

De federale overheid moet echter wel nog beslissen of het middel terugbetaald zal worden of niet. Er hangt immers een aardig prijskaartje aan vast. In de VS betaal je per maand behandeling 11.000 euro.

KU Leuven

Onlangs kwam er nog goed nieuws van de KU Leuven. Wetenschappers ontdekten in april wat kankercellen in melanoma zo agressief maakt. Ze slaagden er ook in om dat agressieve element weg te nemen, waardoor de kans op het ontwikkelen van een succesvolle behandeling erg toeneemt.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels