Niet lekker in je vel? Dokter Buoy geeft online diagnose

Thinkstock
We zijn er allemaal een beetje schuldig aan... Je voelt je niet lekker in je vel en begint als een halve gare je symptomen te googlen. In 9 van de 10 gevallen ben je ofwel zwanger ofwel ben je op sterven na de dood. Dank u dokter Google. Speciaal voor zij die lijden aan hypochondrie, ofwel ziektevrees, bedachten de dokters van Harvard Medical School, Buoy, een virtuele dokter die online een oordeel velt over je symptomen.

Wie lijdt aan hypochondrie, ofwel ziektevrees, is hoogstwaarschijnlijk kind aan huis bij dokter Google. Maar ondanks ons vertrouwen in de zoekmachine zijn de diagnoses die hij stelt maar al te vaak onjuist. Last van misselijkheid of plotseling een vreemde uitslag op je buik? Ongeacht je geslacht ben je waarschijnlijk al 4 weken zwanger of in het laatste geval zijn je laatste uren geteld.

Dokter Buoy weet raad

Juist omdat de diagnoses van Google niet altijd even accuraat zijn, bedachten de dokters van Harvard Medical School Buoy. Buoy is een online tool die door middel van een 20-tal vragen over je symptomen een diagnose stelt. In tegenstelling tot Google, die zijn informatie sprokkelt bij de gewone sterveling, doet Buoy beroep op de kennnis vergaard door echte dokters.

Zeg eens 'aaaah'

Uiteraard raden we je nog altijd een bezoekje langs de huisarts aan wanneer je je zorgen maakt over je gezondheid. Maar voor wie denkt dat het einde nabij is, kan een eerste opinie van dokter Buoy geruststellend werken.

Nood aan medisch advies? Buoy lijkt op een Messenger-gesprek waarin je informatie uitwisselt over je symptomen. Buoy zal je vragen stellen als: "Welk symptoom baart je het meeste zorgen?", waarna de robot dieper ingaat op de ernst van je kwaal. Op basis van je antwoorden analyseert het algoritme duizenden medische literatuurstudies die ook door je huisarts gekend zijn. Deze vorm van artificiële intelligentie, geeft niet alleen het gevoel van een face-to-face gesprek met een geneeskundige, in slechts enkele minuten tijd voorziet Buoy je ook van een mogelijke diagnose. Handig! Maar nogmaals, noch Google, noch Buoy vervangen een bezoekje langs de huisarts.