Niet enkel voor oma's: haken kan slaapproblemen verhelpen

Getty Images/Cultura RF
Nog op zoek naar een nieuwe hobby? Begint dan te haken. Dat levert je niet alleen een mooie, warme sjaal op tegen deze gure winterdagen maar ook tal van gezondheidsvoordelen.

Dat blijkt althans uit een recent onderzoek van enkele Australische wetenschappers. Voor hun studie bevroegen ze meer dan 8.000 deelnemers die vaak, zo niet elke dag hun haaknaald en garen bovenhalen. De experts ontdekten dat 90% van de ondervraagden rustiger wordt van te haken. 82% gaf aan zich ook gelukkiger te voelen en meer dan 70% vond dat haken hun geheugen en concentratie hielp te verbeteren.

“De resultaten van ons onderzoek tonen aan dat haken veel positieve voordelen biedt voor mensen op het gebied van welzijn”, vertelt een van de hoofdonderzoekers dokter Pippa Burns. “Zich ervan bewust zijn dat haken zoveel positieve voordelen kan bieden, kan mensen aanmoedigen om de hobby als een soort van zelfzorgstrategie te gebruiken.”

Een ander veelvoorkomend probleem dat met haken opgelost kan worden is slapeloosheid. Volgens de American Counseling Association kunnen de eenvoudige, repetitieve bewegingen die haken zo typeren ervoor zorgen dat je lichaam en geest ontspannen zodat je makkelijker inslaapt. Bovendien is het aangetoond dat haken je angst vermindert doordat je je alleen concentreert op je handen.

Dus of je nu last hebt angst, slapeloosheid of gewoon heel graag haakt, een ding is zeker: deze resultaten zijn zonder twijfel een motivatie om de hobby eens uit te proberen. 
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Degeest Etienne

  Ik brei al jaren, ben momenteel met een bedsprei bezig, meer dan 300 steken. Het tikken van de naalden brengt me rust.

 • Maria Stessens

  Het geeft mij ook een zalige rust na een drukke werkdag.

 • Degeest Etienne

  Ik brei al jaren, ben momenteel met een bedsprei bezig, meer dan 300 steken. Het tikken van de naalden brengt me rust.

 • Catherine MISTIAEN

  Ik ben nog geen oma, en doe simpele maar nuttige haakwerkjes: plezante concentratie en daarom ontspannend. Moeders, leer uw dochters koken en handwerk, het zal ze gelukkiger maken (en u ook, en papa ook).

 • Marianne Vranckx

  ik haak ondertussen al een jaar of 8, heerlijke hobby! Een sjaal heb ik al een hele tijd niet meer gemaakt, maar wel prachtige jassen en truien!