Niet alleen dierenrechten kunnen u overtuigen om veganist te worden

THINKSTOCK
Dat veganisten vaak dierenliefhebbers met een grote bezorgdheid voor het milieu staat buiten kijf. Maar zoek je meer uiteenlopende argumenten om de overstap te maken naar een veganistisch dieet of je keuze te verdedigen? Dan ben je hier op de juiste plaats. De Britse krant The Guardian lijstte minder groene redenen op om voor het veganisme te gaan, wij selecteerden er enkele van voor u.

1. Volg de trends
Berichten van celebrities die voor het veganisme kiezen zijn tegenwoordig schering en inslag. Het vegan-clubje van beroemheden dikt dan ook aan met de meest uiteenlopende bekendheden. Ellen DeGeneres consumeert al jaren geen dierlijke producten meer. Ook 'Jackass'-acteur Steve O, actrices Natalie Portman en Alicia Silverstone, Russell Brand en Bill Clinton zweren bij een plantaardige dieet.

2. Vleesvrije muziek
Het lijstje van muzikanten die dierlijke producten afzweren lijkt ook oneindig. De meest uitgesproken veganist lijkt daar Morrissey, die zelf niet verlegen zit om af en toe een controversiële uitspraak te doen. Zo liet hij al optekenen dat volgens hem "vlees eten even erg is als pedofilie".

Ook Radiohead-frontman Thom Yorke, Alanis Morissette, Usher en zowat elke hardcoreband laten vlees links liggen. Het is dan ook geen wonder dat muziekfestival Groezrock een goed uitgebouwde veganstand heeft op haar wei.

3. Denk aan je gezondheid
Dat er risico's verbonden zijn aan de (over)consumptie van rood vlees is al lang geen geheim meer. Ook om af te slanken en je lichaam te zuiveren lijkt een vegandieet een goede strategie. Zo kondigde zangeres Jennifer Lopez onlangs nog aan een 22 dagen durend vegandieet aan te vangen.

Maar de kans op tekorten, waar bij een veganistische levensstijl zo vaak voor gewaarschuwd wordt, is reëel. Daarom is een goed gebalanceerd eetpatroon bij veganisme van het grootste belang. Maar het kan werken, ook op het hoogste sportniveau. Daarvan getuigen ook topsporters als ex-bokser Mike Tyson, atletieker Carl Lewis en cricktetspeler Greg Chappell.

4. Antisociaal netwerk
Word je vaak uitgenodigd voor etentjes en feestjes, maar heb je daar zelden zin in? Als je laat vallen dat je veganist bent, zal het aantal uitnodigingen volgens The Guardian zienderogen dalen.

Lees hier de volledige top-10 van The Guardian.