Nationaal Gezonderzoek: helft Belgische werknemers kampt met overgewicht

Maar liefst twee derde van de Belgische werknemers heeft een ongezonde levensstijl, al zouden ze wel bereid zijn gezonder te gaan leven als de werknemer alternatieven zou aanbieden. Dat hebben de resultaten van het allereerste Nationale Gezonderzoek, gepresenteerd door de verzekeringsmaatschappij Delta Lloyd Life, vandaag aan het licht gebracht.

Ongezond leven & overgewicht

We zijn niet heel goed bezig op vlak van gezondheid. Integendeel. Als we verder doen zoals nu, zal tegen 2030 maar liefst 89 procent van de Belgische vrouwen kampen met overgewicht, zo blijkt uit cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie. Een verrassend hoog cijfer, dat helaas niet uit de lucht komt gevallen.

Uit de resultaten van het Nationaal Gezonderzoek, dat werd afgenomen bij 1.000  Belgische werknemers, blijkt namelijk dat maar liefst de helft (49 procent) van de respondenten nu al overgewicht heeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het met onze levensstijl niet zo snor zit. Twee derde van de werknemers gaf toe dat ze er niet bepaald een gezonde levensstijl op nahouden. De reden? Te duur, te tijdrovend en een te grote inspanning.

Gezonde levensstijl essentieel

Volgens Annelore Van Herreweghe, woordvoerder van Delta Lloyd Life is die ongezonde levensstijl problematisch. "De stijgende kost van de gezondheidszorg zet namelijk de bescherming van de Belg onder druk. Maar gezondheid is niet alleen een zaak van de overheid en het onderwijs. Ook bij de mensen en de werkgever moet de mindset veranderen. De gemiddelde werknemer zit dagelijks de helft van zijn tijd op het werk. Dat staat gelijk aan maar liefst 8 uur potentiele gezondheidsbevordering."

En dat hoeft niet eens heel veel moeite te kosten. Gezonde voeding goedkoper en aantrekkelijker maken of zorgen dat het makkelijker te verkrijgen is dan ongezonde alternatieven, kan al voldoende zijn. Bovendien hebben ook de werknemers aangegeven daarvoor open te staan. Zo zou bijna de helft graag gebruik maken van gezonde voedingsmiddelen als die door de werkgever zouden worden aangeboden.

Delta Lloyd Life

Tal van voordelen

Die kleine aanpassingen zouden al een wereld van verschil maken. "Onderzoek toont aan dat het BMI van werknemers tot 5% daalt wanneer ze werken in een omgeving waar de werkgever actief aan de slag gaat met gezonde voeding. Hierdoor kan het aantal werknemers met een gezond voedingspatroon met 50% stijgen", vertelt Lieven Annemans, Gezondheidseconoom Ugent.

En die verbeterde gezondheid houdt ook heel wat voordelen voor de wergever in. "Gezonde werknemers presteren beter, zijn minder vaak ziek en renderen beter op lange termijn. Hun productiviteit stijgt met 10 tot zelfs 30 procent. En het aantal afwezigheden daalt aanzienlijk." En slecht voor het bedrijfsimago zal het ook allesbehalve zijn, besluit Annemans.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.