Naar school stappen of fietsen verkleint risico op overgewicht

(Archieffoto)
Laenen (Archieffoto)
Wie naar school stapt of fietst, loopt minder risico op overgewicht of obesitas. Dat stelden Britse onderzoekers vast.

Kinderen die regelmatig naar school lopen of fietsen, maken minder kans overgewicht of obesitas te ontwikkelen dan wie met de auto of het openbaar vervoer naar school gaat. Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge analyseerden de gegevens van ruim tweeduizend kinderen uit het basisonderwijs in Londen, melden ze in het tijdschrift BMC Public Health.

Van de kinderen, die uit heel Londen kwamen en uiteenlopende etnische en sociaaleconomische achtergronden hadden, werd hun vet- en spiermassa gemeten. Die gegevens legden de onderzoekers naast gegevens over het woonschoolverkeer en de sportactiviteiten van de kinderen.

Minder vetmassa

Bijna de helft van de kinderen ging te voet of met de fiets naar school. Die bleken minder vetmassa te hebben. De onderzoekers kwamen tot een gelijkaardige conclusie voor kinderen die regelmatig aan sport deden. 

“Onze bevindingen suggereren dat interventies die tot regelmatige sportbeoefening en vooral actief pendelen naar school aanzetten, veelbelovend kunnen zijn voor het bestrijden van obesitas bij kinderen”, zegt hoofdonderzoeker Lander Bosch. “Het is zo makkelijk te implementeren en maakt echt een groot verschil.”

De onderzoekers maakten geen gebruik van de BMI-score (body mass index), omdat die niet nauwkeurig genoeg meet. Bij BMI wordt bijvoorbeeld ook gezonde spiermassa meegerekend. Wie niet aan sport doet en minder spiermassa heeft, duikt zo niet op in de risicozone voor overgewicht.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • frans hertens

    daarvoor moet je geen universiteit gedaan hebben! gewoon gezond boerenverstand!!!

  • Gino Van driessche

    Dat deden wij in onze jonge tijd ook, nu mogen kids nietmeer nat worden, ma of pa zet ze wel af pal voor de schoolpoort ...

  • Louis Dewijze

    Dat is toch logisch, neen ? Moet daarvoor een onderzoek gerealiseerd worden ?